ROS  Bakal Menerima Memorandum Pembatalan DAP?

Share This:

Perkembangan terbaru  isu CEC telah dibangkitkan oleh Dr Kamarul yang mana masih menuntut agar  Pejabat Pendaftaran menunjukkan surat tunjuk sebab  berkaitan dengan isu penipuan yang berlaku didalam pemilihan CEC DAP.

Sehingga hari ini  sejak 2012 tiada satu tindakan yang dilakukan oleh ROS terhadap DAP berkaitan dengan penipuan yang berlaku dan menyalahi peraturan pertubuhan .

ROS seolah-olah bersikap ‘pilih kasih’ dalam melaksanakan undang-undang kerana sehingga kini masih gagal mengambil tindakan ke atas DAP dan Guan Eng.

Justeru itu dengan beberapa  persetujuan yang dicapai satu memorandum akan dikemukakan  kepada  ROS agar memberikan surat tunjuk sebab  mengapa sehingga kini tiada satu tindakan yang dilaksanakan  atas kesalahan yang dilakukan  didalam sesebuah pertubuhan.

Difahamkan menurut perkembangan terkini, lebih 100 ahli akademik yang sedang berkhidmat di universiti-universiti tempatan, termasuk 18 Profesor dan 24 Profesor Madya telah bersetuju, di atas kapasiti peribadi mereka, untuk menjadi penandatangan kepada memorandum mendesak Pendaftar Pertubuhan (RoS) memberi surat tunjuk sebab dan seterusnya membatalkan DAP.

Menurut Dr Kamarul Zaman Pengarah Pusat Kajian Politik Malaysia (Mapan) Universiti Utara Malaysia (UUM), Yusoff memorandum yang bakal dikemukan kepada Pejabat Pendaftar Pertubuhan ini menggunakan dasar asas yang mengaitkan banyak perkara penting.

Diantara perkara yang asas tersebut ialah bahawa banyak daripada aktiviti-aktiviti atau hal-ehwal DAP yang berlawanan dengan, atau berkurangan atau bertentangan terhadap, atau tidak mengambil kira mengenai kedudukan agama Islam sebagai agama Malaysia dan mengenai kedudukan orang Melayu dan orang asli Negeri Sabah dan Sarawak dan ianya selari dengan peruntukan Seksyen 2A (1) Akta Pertubuhan.

Begitu juga, tidak lari dengan asas perlembagan Malaysia atau mana-mana Perlembagaan Negeri, Pendaftar boleh membatalkan pendaftaran pertubuhan itu selepas memberi pertubuhan itu suatu peluang untuk memberi representasi kepadanya.

“Satu lagi peruntukan yang akan kami gunakan adalah Seksyen 13 (1) (c) Akta Pertubuhan yang berbunyi: “Tertakluk kepada seksyen kecil (2), Pendaftar boleh membatalkan pendaftaran mana-mana pertubuhan yang didaftarkan di bawah seksyen 7 jika Pendaftar puas hati

(ii) bahawa pertubuhan itu mungkin digunakan bagi maksud-maksud yang menyalahi undang-undang atau bagi maksud-maksud yang memudaratkan atau yang bertentangan dengan keamanan, kebajikan, ketenteraman atau akhlak di dalam Persekutuan;
(iii) bahawa pertubuhan itu adalah berusaha hendak mencapai tujuan-tujuan lain daripada tujuan-tujuan yang ia didaftarkan,

Dalam hal ini, DAP melalui pemilihan CEC telah dikatakan melakukan penipuan dan menafikan hak hak ahli yang boleh mengundi serta  melakukan manipulasi dalam pengiraan kertas undi yang mana dilihat terancang memihak kepada sesuatu pihak yang lain.

Bagi menyelamatkan keadaan, DAP telah memilih untuk menipu iaitu dengan mengaku bodoh tidak tahu mengira undi menggunakan komputer. Kononnya, komputer telah tersilap kira dan pihaknya telah tersilap salin. Oleh itu, pemilihan perlu di adakan semula.

Setiausaha Agung DAP, Guan Eng bertanggungjawab di atas kesilapan dalam pemilihan itu sehingga menafikan hak 753 perwakilan parti berkenaan.

Guan Eng didakwa takut kalah jika pemilihan CEC diadakan semula ekoran wujud keraguan dalam pengiraan undi pemilihan parti itu Disember lalu.

Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah memberi tempoh yang panjang kepada DAP untuk menyelesaikan perkara tersebut, namun parti itu tidak memberi sebarang maklum balas.

Pemerhati politik melihat melihat Pendaftar Pertubuhan (ROS) membatalkan pendaftaran parti itu daripada mengadakan pemilihan semula CEC. Namun ianya tidak dilakukan  sebaliknya membiarkan DAP terus beroperasi sebagai sebuah parti yang mana pemilihan CEC yang tidak sah.

DAP diarah mengadakan semula pemilihan itu melibatkan sebanyak 2,576 perwakilan termasuk 753 perwakilan yang tidak mengundi sebelum ini. Dengan itu Guan Eng yang risau keputusan pemilihan itu mungkin tidak akan berpihak kepadanya.

Tindakan Guan Eng memanipulasi isi kandungan surat ROS kerana takut ROS meneruskan siasatan terhadap aduan oleh ahli-ahli DAP mengenai penipuan dalam pemilihan CEC pada 15 Disember 2012.

Guan Eng berbohong mengenai isi kandungan surat ROS dan tindakan Kit Siang menangis ketika membaca surat ROS adalah taktik kotor mereka. Sebagai langkah untuk menutup kesalahan mereka, DAP telah melakukan pemilihan CEC yang kedua dimana  boleh dinamakan pemilihan “terpilih”.

Kemenangan Zairil Khir Johari dengan alasan kesilapan kiraan undi dalam pemilihan CEC DAP yang didakwa untuk menjaga hati orang Melayu terhadap parti itu gagal selepas ramai mempersoal status keturunan Setiausaha Politik kepada Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng itu.

Persoalan itu timbul kerana jika dilihat daripada paras rupa, Zairil langsung tidak menampakkan ciri-ciri orang Melayu.

Sehubungan itu, bekas ahli DAP, Mohamed Razali Abdul Rahman mencabar Zairil mengadakan sidang akhbar berhubung keturunannya bagi mengelak kekeliruan orang ramai tentang status serta nama sebenarnya.

Pengerusi DAP, Karpal Singh tidak boleh mendabik dada dengan menjadikannya contoh untuk menafikan fakta parti itu bersifat cauvinis Cina.

Sebaliknya, Naib Pengerusi DAP Cawangan Ladang Paroi, David Dass Aseerpatham meminta Karpal melihat di sekelilingnya bagaimana kaum lain disingkirkan daripada kepimpinan parti itu satu persatu.

David Dass berkata, Karpal sendiri tidak boleh berasa terlalu selamat kerana beliau sendiri mungkin disingkirkan tanpa belas kasihan pada suatu hari nanti selepas tidak lagi diperlukan.

Guan Eng digesa bertanggungjawab dan menjelaskan kepada semua ahli DAP mengapa selepas 40 hari beliau masih belum menyerahkan keputusan pemilihan CEC kepada ROS untuk pengesahan. Perkara itu menunjukkan sikap angkuh dan sombong Guan Eng yang tidak menghormati undang-undang dan peraturan di bawah Seksyen 14 (1) Akta Pertubuhan 1966.

Keangkuhan pucuk pimpinan DAP semakin terserlah selepas mengetepikan desakan pelbagai pihak termasuk ahli-ahli parti yang meminta pemilihan semula CEC dijalankan. pemimpin-pemimpin tertinggi parti itu tidak peduli tentang tindakan ramai ahli-ahlinya mempertikai kesahihan lantikan anggota-anggota CEC selepas berlaku kesilapan dalam proses pengiraan undi.

DAP berlagak seolah-olah tiada apa yang berlaku walaupun proses pemilihan CEC parti pada Disember lalu dicemari kesilapan dan penipuan serta komplot untuk mengekalkan Dinasti Lim berada di puncak kuasa DAP.

Apakah ROS masih tidak jelas lagi apabila berbagai desakan dari Rakyat agar satu siasatan menyeluruh serta membatalkan pendaftaran DAP dilakukan berdasarkan peruntukan Akta Pertubuhan . Kini kita sedang melihat perkembangan terbaru dimana  satu memorandum tunjuk sebab akan dikemukakan kepada ROS setelah hampir 5 tahun kejadian penipuan berlaku.

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*