Maka Berbalah Pakatan Harapan Tentang Siapa Calon Perdana Menteri

Share This:

Pengerusi Parti PPBM, Mahathir Mohamad tetap tidak mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim dicalonkan sebagai Perdana Menteri Pakatan Harapan (PH) biarpun ahli dan pemimpin PKR sudah pun memegang tinggi plakad mencalonkan Anwar pada Kongres Nasional PKR semalam.

Mahathir kata dalam satu temubual dengan Free Malaysia Today (FMT), PKR tidak boleh memaksa parti gabungan lain ikut kehendak mereka.

Bagi Mahathir, beliau mahu Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon Perdana Menteri PH. Anak Mahathir, Datuk Seri Mukhriz pula kata calon Perdana Menteri pelu dibincang bersama parti gabungan dalam PH sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 nanti.

Hal kerusi yang mahu ditandingi pun tidak selesai, mereka berbalah lagi soal calon siapa jadi Perdana Menteri. Bagi DAP, PKR dan PAN, mereka sudah mula berasa bahawa parti Mahathir ini hanya ‘kacau daun’ dalam hal ini apabila sejak dulu mereka sudah meletakkan Anwar sebagai calon Perdana Menteri.

Turut hadir pada kongres itu dan sama-sama memegang plakad Anwar PM ke 7 ialah, veteran DAP, Lim Kit Siang dan Presiden PAN, Mohamad Sabu.

Mahathir mahu PH ikut peraturan negara kerana jika bertegas mahukan Anwar jadi Perdana Menteri, dia masih dipenjarakan kerana jenayah meliwat.

“Kita mesti patuh kepada undang-undang. Kita berjuang untuk menegakkan kedaulatan undang-undang.

“Tetapi, jika (selepas) berkuasa kita tidak mematuhinya, apa hak kita untuk menegur orang lain yang tidak mengikut undang-undang?” kata Mahathir menurut laporan FMT.

Dalam bahasa mudah, PRU seterusnya mesti adakan pada pertengahan tahun depan tapi Anwar si peliwat masih dalam Penjara Sungai Buloh selama lima tahun sejak Mac 2014, kerana Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan hukuman kerana meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Untuk menutup rasa terkejut dan marah, Mahathir beritahu beliau hormat majlis kerana PKR adalah tuan rumah program semalam.

“Kami hadir sebagai tetamu, dari parti lain. Jadi bila acara itu diadakan, ia mencerminkan kehendak PKR. (Tetapi) kita tidak bolehlah dipaksa mengikuti kehendak PKR.

“Pakatan pun belum didaftarkan, belum ada simbol. Selepas berdaftar dan kita tersusun rapi dan rapatkan hubungan, pada masa itu kita duduk berbincang. Bukan (calon perdana menteri mengikut) PPBM atau DAP, tetapi Pakatan Harapan,” katanya.

Serentak dengan itu, Dr Mahathir mengulangi pendiriannya tidak mahu bertanding pada PRU14 dan tidak akan menjadi perdana menteri lagi.

“Saya sudah usang, sudah tua,” katanya yang berusia 92 tahun. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*