Mahathir Mahu Tentukan PM ke 7 Dan ke 8?

Share This:

KONGRES Nasional PKR baru-baru ini menyaksikan bagaimana Pengerusi Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad “dimalukan” oleh sekutu beliau iaitu barisan pembangkang yang diketuai DAP.

Mereka mengistiharkan penjenayah yang sedang menjalani hukuman penjara Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon pilihan Pakatan Harapan bagi memegang jawatan perdana menteri Malaysia ke 7 sekiranya negara jatuh ke tangan mereka.

Kita amat maklum bahawa Mahathir mahukan anak beliau Datuk Seri Mukhriz sebagai calon PM ke 7. Menurut penganalisa politik, Mahathir bukan sekadar mahu menentukan calon PM yang ke 7 malah beliau juga mahu menentukan calon PM yang ke 8.

Oleh itu, tindakan pembangkang yang dipimpin oleh DAP memegang pelekad bertulis Anwar PM ke 7 dikatakan benar-benar menguris hati Mahathir.

Ironinya Mukhriz telah bertindak menegur kononnya calon haruslah ditentukan Pakatan Harapan bukannya PKR. Apa sebenarnya yang cuba beliau suarakan? Mukhriz bukan pun Presiden mana mana parti komponen dalam Pakatan Harapan, mengapa masih tidak puas hati?

Kita tahu bahawa Mukhriz membawa visi, misi  dan kepentingan peribadi bapa beliau dalam usaha untuk mencatur politik negara. Perlu kita tahu bahawa dalam “shadow cabinet” yang diedar dalam Kongres PKR itu, Mukhriz hanya dinamakan sebagai Menteri MITI sahaja.

Maknanya hanya PPBM yang tidak setuju Anwar dipilih jadi PM ke 7. Semua pemimpin komponen lain yang berada di atas pentas Kongres Nasional PKR setuju “endorse” Anwar sebagai bakal PM ke 8 sebenarnya. Itupun kalau sempat Anwar bertanding pada PRU15, nama Wan Azizah sebenarnya yang patut ditulis dan diangkat di plakad tersebut sebagai PM ke 7 pilihan PH.

Tindakan pembangkang yang diketuai DAP tersebut lebih cenderung untuk menyakitkan hati Mahathir dan Mukhriz. Berdasarkan gambar yang viral di media sosial, mereka berjaya membuatkan Mahathir “sentap” apabila beliau enggan memegang pelekad tersebut. Mahathir memilih untuk mengambil gambar dengan mengunakan telefon bimbit beliau bagi mengelakan dari memegang pelekad tersebut.

Nampaknya jawatan Mahathir sebagai Penasihat dalam PH tidak terpakai pun. Jawatan Penasihat itu hanyalah boneka sahaja untuk “screw” undi Melayu pada PRU14. Adakah Mahathir akan “u-turn” lagi sekali apabila menyedari Mukhriz tidak ada dalam senarai PH sebagai calon PM? Memandangkan beliau sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai matlamat beliau maka bukan mustahil untuk kita menyaksikan lagi sekali adengan “u-turn” dari Mahathir.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*