Baki Tanah Kerajaan Di Pulau Pinang Hanya 6%, Melayu Semakin Merempat

Share This:

Ramai pemerhati politik melihat  bahawa kemelut yang berlaku di Pulau Pinang dan Selangor sekarang adalah disebabkan oleh  sikap  tidak bertanggung jawab kepimpinan kedua-dua parti yang telah diamanahkan oleh rakyat untuk membela kehidupan mereka.

Pada awal permulaan pemerintahan hanya “gula-gula” sahaja yang diberikan dan diletakkan sebagai satu bentuk  keperihatinan yang disebar luas serata Malaysia. Namun ianya hanya bersifat sementara sahaja. DAP melihat  perjalanan untuk melakukan “penaklukan” amat jauh lagi.

Siri penjajahan serta “penaklukan” minda dan fizikal yang terancang dilakukan sedikit demi sedikit dimana ianya telah merubahkan lanskap politik  Pulau Pinang dan Selangor sejak PRU12 lagi. Rata-rata golongan atas pagar yang menentukan peti undi telah kecundang dalam percaturan mereka hanya untuk “cuba sekali” dan  lepas itu “Ubah”  tidak menjadi.

Bak kata orang tua tua, keluar mulut harimau , masuk mulut buaya” ini lah senario yang dialami oleh pengundi Melayu , India di Pulau  Pinang. Harapan setinggi gunung untuk mendapat kesenangan yang dijanjikan DAP hanya “tinggal kenangan” .

Malah apa yang mereka gengam telah dirampas dan dijajah secara paksa atas nama pembangunan. DAP di Pulau Pinang telah bermaharaja lela dengan menunjukkan belang, taring mereka yang sebenarnya. Kesal yang tidak terhingga  tidak berguna lagi.

Ramai rakyat melihat  Pilihanraya hanya sesuatu pembuangan undi semata-mata dan kesan nya  mereka tidak melihat dalam jangka panjang. Akhirnya tergadai sebuah negeri hanya kerna sedikit ketidak puasan hati terhadap kerajaan Barisan Nasional yang memerintah.

Sekarang mereka ditunjukkan secara jelas dan  terang bahawa tuduhan zalim yang mereka lemparkan kepada kerajaan  Barisan Nasional itu  namun masih boleh membiarkan mereka hidup puluhan tahun atas tanah kerajaan tanpa dirobohkan.

Kerajaan Barisan Nasional yang mereka fitnah sebagai zalim itu masih lagi mampu menyediakan hak-hak yang sepatutnya dikecapi secara percuma oleh mereka tanpa perlu diganggu kepentingan tersebut atas nama politik. Itu lah kerajaan yang dibenci oleh sebilangan besar rakyat Melayu Pulau Pinang yang mana sekarang terpaksa menanggung penderitaan akibat sikap taksub mereka apabila DAP memerintah Pulau Mutiara tersebut.

Dengan kesedaran yang ada, ramai diantara rakyat Melayu , India, mamak dan sebilangan daripadanya berbangsa Cina mula membentuk satu sokongan terhadap kerajaan  Barisan Nasional dan mereka ini telah melihat bagaimana puak Cauvanis apabila berkuasa tiada apa yang bernilai akan ditinggalkan.

Pemerhati politik   melihat pada masa akan datang , jika DAP menang lagi di Pulau Pinang  berkemungkinan DAP akan membentuk kerajaan di Pulau Pinang dengan berdepan kekurangan pentadbir dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) keturunan Melayu selepas pilihan raya umum akan datang.

Hal ini dikukuhkan lagi dengan penolakan dan  ketiadaan PAS didalam  Pakatan Harapan dimana merupakan satu  kekuatan sokongan sebelum ini terhadap DAP. PAS mengambil langkah untuk tidak bersama Pakatan Harapan setelah  berlakunya penentangan terhadap Akta 355.

DAP melihat kekurangan ini, apa yang mereka lakukan untuk menutup penentangan mereka terhadap Akta 355 maka mereka sudah pastinya akan memberikan peruntukan yang berganda kepada Hal Ehwal Islam di Pulau Pinang.

Dengan cara ini DAP berharap orang Melayu akan lupa tentang  penolakan  DAP terhadap Akta355 dan melihat “kebaikan” yang dilakukan terhadap Islam. Walaupun kerajaan Pulau Pinang kini menjadikan usaha mendapat sokongan Melayu sebagai keutamaan, tetapi ia tidak bermakna UMNO akan gagal menyapu bersih 15 kerusi Melayu.

Penolakan Akta 355 ini disokong oleh parti “main main” yang dibentuk oleh DAP untuk menarik atau memecah belahkan komposisi sokongan Melayu kepada DAP. PAN hanya sebuah parti balaci yang hanya  berfikiran “ada kerja ada duit” semata-mata dan tiada mempunyai matlamat penubuhannya.

DAP Pulau Pinang berjaya membentuk kerajaan pelbagai kaum selepas Pilihan Raya Umum 2013 berikutan kecundangnya UMNO di lima daripada 15 kerusi Melayu. Kekalahan yang dialami oleh kerusi Melayu susulan janji manis DAP serta  berbagai insentif yang ditaburkan disamping keramatnya perkataan “UBAH” dan “INI KALI LAH”.

Pilihanraya Umum ke 14 bakal menentukan segalanya, ketiadaan PAS didalam Pakatan telah banyak menganggu gugat kedudukan 15 kerusi Melayu di Pulau Pinang. Dijangkakan bahawa 15 kerusi Melayu yang telah hilang pada PRU13 yang lalu akan kembali  kepada  PAS dan UMNO.

Jika semua ini berlaku dan atas kesedaran Melayu Pulau Pinang bahawa di negeri  mereka hanya tinggal 6% sahaja lagi  tanah kerajaan, seharusnya mereka terus  mengubah sokongan  kepada Barisan Nasional  pada PRU14 akan datang.

Tiada alasan lagi jika  mereka mahu melihat sebuah negeri yang dahulunya rakyat hidup dalam  keharmonian dengan  perkampungan Melayu yang damai  masih berdiri maka seharusnya perbetulkan minda dan sokongan  yang betul dilakukan tanpa kompromi.

Jangan kerana tidak dapat sehelai “T-Shirt” program dan tidak dapat pergi “rombongan” maka sebuah negeri dilacurkan sehingga tiada dapat disentuh lagi. Segalanya terletak kepada kebijaksanaan minda  pengundi untuk menilai segalanya.

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*