Anwar Bukanlah Penentu Kekuatan Pakatan Harapan Untuk PRU14

Share This:

Satu ketika dahulu, pakatan pembangkang amat bergantung kepada kekuatan yang ada pada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar ibrahim untuk meraih sokongan. Tidak dinafikan, Anwar mampu merapatkan hubungan antara parti-parti pembangkang sehingga mampu mewujudkan beberapa gabungan pembangkang setiap kali tiba musim Pilihan Raya Umum.

Lihat sahaja bagaimana Anwar mampu menundukkan pendirian PAS sehingga dapat membentuk Barisan Alternatif dan Pakatan Rakyat sebelum ini. Bukan mudah untuk menggabungkan PAS dan DAP kerana kedua-duanya mempunyai prinsip perjuangan yang jelas berlainan. Namun, Anwar mampu untuk melakukannya dengan helah politik yang sememangnya diperakui utuh oleh semua ahli politik.

Namun, pengaruh yang ada padanya tidak mampu untuk kekal dengan lebih lama. Pada 2015, kira-kira lebih setahun Anwar merengkok di dalam penjara akibat salah laku seksnya, perpecahan dalaman Pakatan Harapan telah berlaku apabila PAS yang selama ini merelakan diri mereka menjadi hamba buat DAP bertindak memutuskan tahaluf siyasi mereka dengan DAP.

Keadaan ini menyaksikan PAS akhirnya disingkirkan oleh DAP yang kemudiannya membentuk sebuah lagi pakatan pembangkang yang dikenali sebagai Pakatan Harapan. PAS yang selama ini mampu membentuk perpaduan jitu dikalangan pemimpin dan ahlinya berjaya dihuru harakan oleh DAP sehingga menyaksikan kewujudan PAN, parti serpihan PAS.

Anehnya, dalam masa yang sama, PAS masih mengekalkan tahaluf siyasi mereka dengan PKR dengan pembentukan Pakatan Harapan ini diperakui oleh Anwar sendiri. Pada satu ketika, Pakatan Harapan dilihat cukup dominan untuk memecah belahkan Barisan Nasional dan UMNO sehingga menyaksikan tertubuhnya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) tahun lalu.

Namun, sekali lagi pakatan yang disandarkan Anwar sebagai sebuah pakatan yang solid tanpa PAS semakin hari semakin menuju kearah kehancuran. Jika satu ketika, corak sokongan yang ditunjukkan kepada Pakatan Harapan cukup kuat namun hari ini, Pakatan Harapan yang ada pada hari ini semakin menuju kehancuran.

Sekali lagi, nama Anwar terpaksa dijual untuk meyakinkan para penyokong pakatan ini untuk terus kekal bersatu di dalam satu pakatan yang sehingga kini masih gagal disatukan oleh Tun Dr Mahathir. Namun, kali ini senarionya berbeza. Walaupun nama Anwar dijaja untuk diangkat sebagai calon Perdana Menteri ketujuh, namun pergolakan dalaman di dalam PKR, DAP dan PPBM memang sukar lagi dipulihkan.

PKR berhadapan dengan perbalahan antara dua kem yang masing-masing diketuai oleh Datin Seri Wan Azizah dan Datuk Seri Azmin Ali dalam banyak isu. DAP pula berhadapan dengan krisis kurang keyakinan terhadap pemimpinnya sehingga menyaksikan gaya autokratik Lim Kit Siang kini begitu hebat di kecam oleh ahlinya sendiri.

Bagi PPBM pula, parti yang ditubuhkan hasil dendam kesumat Tan Sri Muhyiddin Yasin dan Tun Dr Mahathir ini semakin bercelaru. Dengan lebih 1,600 orang ahli meninggalkan parti, banyak bahagian parti ini ditutup, kehilangan Ketua Srikandi dan Ketua Armada sehinggalah desakan untuk Presiden parti meletakkan jawatan, PPBM hanya bergantung penuh kepada Mahathir untuk terus bernyawa.

Bagi mengharungi Pilihan Raya Umum ke 14 yang dijangka mungkin akan diadakan tidak lama lagi, Pakatan Harapan hari ini benar-benar memerlukan “wow faktor” untuk terus bertahan dan menempuh detik penentuan perjuangan mereka. Jika Pilihan Raya Umum ke 11, 12 dan ke 13 sebelum ini mereka meletakkan populariti Anwar untuk meraih sokongan, PRU ke 14 ini, mereka sendiri buntu untuk meletakakn siapa sebagai “wow faktor” mereka.

Dengan deretan fitnah yang mereka lemparkan sebelum ini semakin menyerlahkan kebenaran, kebergantungan terhadap Anwar juga nampaknya tidak akan mampu membawa kemenangan buat Pakatan Harapan. Bolehlah dianggap, zaman Anwar yang membawa satu imej dominan buat pembangkang kini sudah semakin berakhir. Kini, hanya masa menentukan samada Pakatan Harapan masih mampu bertahan atau hanya tinggal harapan palsu.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*