Lagi Rosak Belia Jika Zairil Jadi Menteri Belia Dan Sukan

Share This:

Menyelusuri senarai nama pemimpin yang akan memenuhi portfolio masing-masing dalam kabinet bayangan Pakatan Harapan ini, antara nama yang menarik perhatian adalah Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari. Manakan tidak, sudahlah dipaliti dengan sikap playboynya, namanya pula dicadangkan sebagai Menteri Belia dan Sukan seandainya Pakatan Harapan berkuasa kelak.

Mungkin bagi Pakatan Harapan, jawatan terkini Zairil sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang dijadikan kreteria utama untuk meletakkannya sebagai Menteri Belia dan Sukan. Namun hakikatnya, walaupun dibarisi oleh pemenang Anugerah Puskas, Faiz Subri, tiada apa yang boleh dibanggakan dengan pencapaian pasukan bola sepak Pulau Pinang sehingga kini.

Melihat kepada latar belakang Zairil itu sendiri, timbul persoalan, apakah yang ingin dibawanya di dalam kementeria berkenaan? Umum sedia maklum pendedahan 3 episod hubungan terlarang Zairil dengan bekas calon Pilihan Raya Kecil Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya yang telah didedahkan oleh media.

Malah, terdapat pendedahan terbaru yang menunjukkan Zairil intim dengan seorang bekas penulis di sebuah portal baru-baru ini. Apa yang mendukacitakan adalah status Zairil sendiri sebagai suami orang dan dia kerap kali dilihat tersilap langkah apabila gambar hangat dan intimnya dengan dua orang wanita didedahkan di laman sosial.

Ini yang menjadikan persoalan, apa hala tuju Kementerian Belia dan Sukan seandainya dia dilantik sebagai menteri kelak? Sudahlah negara kini berhadapan dengan masalah sosial di kalangan belia, ditambah pula dengan menterinya sendiri yang gemar bersosial sehingga tergamak menghina terang-terangan status isterinya, apalah nasib anak muda kelak andai Pakatan Harapan berkuasa.

Nampaknya, kabinet bayangan Pakatan Harapan ini langsung tidak mengambil kira latar belakang seseorang itu. Asal mereka yang mereka nilaikan sebagai boleh dan sesuai, terus mereka calonkan untuk kabinet bayangan tanpa memperdulikan latar belakang seseorang itu.

Lihat sahaja bagaimana mereka boleh mencalonkan Lim Guan Eng yang terang-terangan mempunyai kes di mahkamah yang masih berjalan. Begitu juga dengan meletakkan Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri memandangkan ANwar sendiri sudah disumbatkan ke penjara sebanyak dua kali atas kesalahan moral yang tidak sepatutnya berlaku di Malaysia.

Kepada merekakah masa depan anak-anak muda dan negara diletakkan? Dari situ kita sudah boleh membayangkan bagaimana akhlak dan tingkah laku anak muda sekiranya mereka berkuasa kelak.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*