Di Mana Kedudukan Lim Kit Siang Dalam Kabinet Bayangan Pakatan Harapan?

Share This:

Setelah sekian lama berteka teki mengenai kabinet bayangan Pakatan Harapan termasuk calon Perdana Menteri, akhirnya terdedahlah kabinet bayangan Pakatan Harapan andai mereka berjaya memenangi Pilihan Raya Umum ke 14 kelak. Tidak banyak yang mengejutkan cuma ada beberapa posisi penting dilihat menimbulkan tanda tanya.

Antaranya adalah meletakkan Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri interim sementara menunggu suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim layak untuk bertanding semula. Agak menghairankan apabila Wan Azizah diletakkan sebagai calon Perdana Menteri kerana menurut perlembagaan, seseorang perdana Menteri itu harus daripada seorang lelaki, beragama Islam, Melayu, anak kelahiran Malaysia dan dari parti yang mempunyai kerusi majoriti di Parlimen.

Melihat kepada nama Wan Azizah ini, dia sendiri sudah gagal melepasi dua syarat utama untuk melayakkannya menjadi Perdana Menteri. Wan Azizah adalah anak kelahiran Singapura dan dia juga seorang perempuan. Ini menjadikan kes ini sama seperti mana yang berlaku di Selangor sewaktu kemelut politik yang melanda negeri berkenaan pada 2014.

Agak melucukan apabila melihat Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yasin hanya diletakkan sebagai Menteri Pelajaran sedangkan impian besarnya adalah untuk menjadi Perdana Menteri. Namun, dari kesemua nama yang didedahkan ini, nama Lim Guan Eng terselit sebagai Timbalan Perdana Menteri. Persoalannya, bukankah Lim Kit Siang yang disebut sebagai Timbalan Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan berkuasa kelak?

Umum sedia maklum bahawa Lim Guan Eng masih lagi berhadapan dengan perbicaraan berhubung kes salah guna kuasanya di Pulau Pinang. Justeru timbul persoalan, adakah kes membabitkan Guan Eng ini tidak menghalang namanya diangkat sebagai Timbalan Perdana Menteri? Di manakah maruah sesebuah kerajaan jika timbalannya sendiri terpaksa turun naik mahkamah untuk menyelesaikan kesnya sendiri?

Lebih menghairankan, kenapa nama Lim Kit Siang dihilangkan dari jawatan tertinggi negara? Bukankah dia telah mengumumkan secara terbuka bahawa dia berminat untuk mengisi jawatan Timbalan Perdana Menteri? Apakah ada agenda sebaliknya untuk meletakkan Lim Kit Siang sebagai “supreme leader” kabinet bayangan Pakatan Harapan dengan menghilangkan namanya dari senarai yang di edarkan ini?

Terlalu banyak tandatanya apabila melibatkan apa yang dirancang oleh Pakatan Harapan. Mereka sendiri sudah tidak tentu hala tujunya, nampaknya cuba pula mengaburi mata rakyat dengan pelbagai slogan termasuk sanggup menggunakan nama Anwar untuk meraih sokongan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*