Buat Pertama Kali Pembangkang Di Malaysia Pilih Banduan Calon PM

Share This:

WAJAH sebenar pembangkang yang diketuai DAP semakin terserlah apabila mereka memilih banduan yang sedang menjalani hukuman atas kesalahan meliwat sebagai calon  Perdana Menteri jika Pakatan Harapan melangkah ke Putrajaya dan membentuk kerajaan persekutuan akan datang.

Perkara yang perlu rakyat Malaysia faham dengan jelas adalah Anwar Ibrahim merupakan penjenayah liwat dan beliau BUKAN nya tahanan politik.

Bayangkan terdapat beribu-ribu pengedar dadah, perompak bank, perogol, penculik, dan lain-lain, di dalam penjara yang juga mahu menjadi Perdana Menteri. Bolehkah mereka juga memohon pengampunan dan diberi pengampunan atas alasan mereka ingin menjadi Perdana Menteri Malaysia?

Sudah tentu Yang DiPertuan Agong tidak akan  memberikan pengampunan kepada beribu-ribu banduan ini hanya kerana mereka mendakwa mereka mahu menjadi Perdana Menteri Malaysia. Jika tidak penjara semua akan menjadi kosong dan setiap jenayah bebas berada di jalanan di Malaysia.

Menurut para penganalisis politik, Pilihan Raya Umum Ke 14 (PRU-14)  adalah mengenai sama ada Najib-Zahid atau Kit Siang-Guan Eng akan menjadi PM-TPM Malaysia.

Dalam usaha Lim Kit Siang untuk menafikan dakwaan bahawa beliau akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang telah mengadakan majlis aksi menjulang plakad ‘Anwar PM KE7’ dimana semua pemimpin Pakatan Harapan yang diketuai DAP duduk dalam satu dewan dengan tujuan kononnya untuk menghantar mesej ‘yang jelas’ kepada rakyat Malaysia, bahawa Pakatan Harapan adalah teguh di belakang Anwar untuk Perdana Menteri.

Namun usaha Lim Kit Siang tersebut dilihat sebagai gagal apabila Mahathir, Muhyiddin Yassin, Mukhriz dan Mat Sabu tidak menyertai keghairahan aksi kebudak-budakan menjulang plakad ‘Anwar PM KE7’ tersebut.

Malah kedua-dua Mahathir dan Mukhriz enggan menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri. Mahathir menjelaskan mengapa Anwar tidak boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia dan sebab tersebut tidak pernah berubah hingga ke hari ini

Ramai yang melihat ini sebagai keputusan PKR dan DAP semata-mata untuk menjadikan Anwar Perdana Menteri. PPBM dan PAN dilihat tidak memihak kepada ‘Anwar PM KE7’. Pada dasarnya mereka dikatakan tahu ini adalah semata-mata untuk mengaburi dan mengalih perhatian serta membaiki kerosakan yang telah dilakukan oleh bencana wawancara Aljazeera terhadap Wan Azizah dan untuk menyembunyikan cita-cita Kit Siang untuk menjadi Perdana Menteri.

Rakyat Malaysia yang waras mempersoalkan bagaimana mungkin untuk menjadikan Anwar Perdana Menteri. Untuk menggantikan Najib sebagai Perdana Menteri, Pakatan Harapan perlu menang sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen (atau 125 untuk selamat). Oleh itu, DAP perlu menang sekurang-kurangnya 55 kerusi dengan baki 60-70 dikongsi oleh PKR, PPBM dan PAN. Jika tidak Pakatan Harapan tidak akan berarak ke Putrajaya.

Jika DAP menang 55 kerusi, manakala PKR, PPBM dan PAN berkongsi baki 60 atau lebih (kira-kira 35 untuk PKR, 20 untuk PAN dan lima atau kurang untuk PPBM), yang akan memberi DAP jumlah kerusi terbanyak di Parlimen. Jadi ianya juga akan memberi DAP kedua-dua jawatan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Itulah konvensyen dan ini adalah bagaimana ia berfungsi.

Oleh itu, bagaimana Anwar atau Wan Azizah pula yang akan menjadi PM jika pembangkang yang diketuai DAP menang?

Bagi membolehkan Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri (dari Wan Azizah, sudah tentu) dia mesti pertama sekali dipilih sebagai Ahli Parlimen. Mengikut undang-undang, Perdana Menteri mestilah seorang Ahli Parlimen yang dipilih. Bila dan bagaimana ia boleh berlaku?

Itu hanya boleh berlaku lima tahun selepas Anwar menjalani hukuman penjara, yang bermula pada 10 Februari 2015. Menurut kerajaan, Anwar perlu menjalani hukuman lima tahun penuh, yang bermakna dia akan dikeluarkan pada 10 Februari 2020. Anwar kemudiannya akan dihalang daripada bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun lagi sehingga 10 Feb 2025. Jadi ia akan menjadi lapan tahun dari sekarang, pada ketika itu Anwar telah berusia 78 tahun, dia boleh bertanding dalam pilihan raya atau pilihan raya kecil dan mengambil alih sebagai Perdana Menteri, jika dia menang.

Lim Kit Siang, Azmin tahu bahawa Anwar tidak akan menjadi Perdana Menteri, seperti juga Mahathir. Ini bermakna Pakatan Harapan yang dipimpin DAP mahu memperbodohkan rakyat Malaysia.

Walaupun apa sahaja alasan pembangkang yang diketuai DAP, bagi rakyat Malaysia, tindakan PH mencalonkan Anwar sebagai PM jika mereka menang merupakan satu penghinaan terhadap tahap kewarasan dan kepintaran rakyat Malaysia.

  • PRU14.tv

Comments

comments

One thought on “Buat Pertama Kali Pembangkang Di Malaysia Pilih Banduan Calon PM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*