Bila “Macai” Mahu Jadi Tuan Besar

Share This:

Jika mengikut perkiraan kasta, istilah macai melambangkan betapa rendah tahap seseorang itu jika dibandingkan dengan seseorang ketua. Dalam kata lain, istilah macai lebih menjurus kearah kedudukan seseorang itu yang dianggap hamba suruhan. Tidak kira di mana, pasti akan wujud kelompok ini tetapi cuba dinafikan oleh kelompok yang digelar macai ini.

Istilah ini kerap digunakan di dalam politik dan dipopularkan oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap para penyokong kerajaan. Disebabkan istilah ini, begitu banyak perperangan di alam maya berlaku hanya kerana marahkan istilah ini digunakan terhadap seseorang.

Namun, di dalam hirarki Pakatan Harapan, agak menarik untuk diperhatikan bagaimana Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) kerap mempertikaikan keputusan “senior-senior” mereka terutamanya apabila membicarakan tentang siapa yang layak menjadi Perdana Menteri dari Pakatan Harapan.

Lihat sahaja bagaimana reaksi Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir yang lebih senang mengambil gambar menerusi telefon pintarnya berbanding bersama-sama pemimpin Pakatan Harapan yang lain mengangkat playcard yang tertulis “Anwar Perdana Menteri ke 7”. Presiden PPBM pula, Tan Sri Muhyiddin Yasin lebih senang bertepuk tangan sahaja dan turut enggan mengangkat playcard yang sama.

Dari reaksi tubuh mereka jelas melambangkan betapa mereka tidak bersetuju dengan pencalonan Anwar ini. Agak menariknya, Mahathir dan Muhyiddin mempunyai agenda masing-masing apabila membicarakan tentang siapakah yang layak menjadi Perdana Menteri Malaysia sekiranya Pakatan Harapan berjaya memenangi Pilihan Raya Umum ke 14 kelak.

Bagi Mahathir, impiannya untuk meletakkan anaknya, Datuk Seri Mukhriz sebagai Perdana Menteri, bukanlah satu rahsia. Manakala Muhyiddin pula, semamangnya dari dahulu lagi begitu mengidamkan kedudukan sebagai Perdana Menteri sehingga sanggup menubuhkan PPBM yang pada awalnya tidak dipersetujui oleh Mahathir.

Kedua-dua impian ini sebenarnya cuba dizahirkan oleh mereka berdua sewaktu Kongres Nasional PKR 2017 semalam. Hakikat yang mereka tidak sedari adalah, PPBM tidak sekukuh DAP, PKR mahupun PAN yang terlebih dahulu membentuk sebuah pakatan pembangkang. Malah, dalam banyak keputusan, DAP dilihat cukup dominan dengan PKR dan PAN harus akur kepada setiap keputusan yang di ambil oleh DAP.

Seperti kaduk naik junjung, PPBM cuba untuk menjadi “abang besar” di dalam Pakatan Harapan. Boleh dikatakan, hampir semua keputusan yang diambil oleh DAP akan cuba ditentang PPBM termasuklah siapa yang bakal menjadi Perdana Menteri. Bukankah tindakan ini seolah-olah macai cuba melawan ketua?

Seharusnya PPBM kena sedar, usia parti berkenaan hanyalah kira-kira 8 bulan di dalam Pakatan Harapan. Berlainan dengan DAP dan PKR yang sememangnya sejak dari awal lagi menjadi parti dominan dalam Pakatan Harapan dengan PAN merupakan parti “hamba suruhan” paling setia dengan DAP. Justeru, PPBM harus sedar di mana kedudukan mereka di dalam Pakatan Harapan sebelum cuba berlagak menjadi tuan besar.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*