Arah Tuju Negara Dicorak Oleh Belia

Share This:

Kini, golongan belia merupakan aset penting dalam menentukan arah tuju dan kejayaan negeri dan negara

Menteri Besar Dato Seri Ahmad Razif Abd Rahman berkata, peranan dan fungsi golongan muda semakin penting selaras dengan pertambahan jumlah golongan itu.

Tambahnya, mengikut statistik jumlah belia di seluruh negara hampir adalah seramai 13.9 juta iaitu hampir separuh daripada keseluruhan rakyat Malaysia dan ia menjadi tenaga penting dalam memberikan sumbangan dalam mencorakkan hala tuju pembangunan negara pada masa depan.

‘Dengan peratusan jumlah belia yang tinggi ini, bermakna belia merupakan aset utama dalam menentukan arah tuju dan kejayaan negara malahan negeri’.

‘Golongan belia menjadi ejen penting dalam mengubah masyarakat. Sebab itulah “hidup biarlah menjadi benih yang baik. Dicampak ke laut menjadi pulau, terlontar ke langit menjadi bintang, jatuh ke daratan menjadi pohon yang berbuah dan rendang”.

‘Mengikut Jabatan Statistik Malaysia, 2015, jumlah belia di Malaysia (iaitu takrifan mengikut umur di antara 15 – 40) adalah seramai 13.9 juta mewakili 45.8% daripada 30 juta penduduk Malaysia. Bermakna hampir separuh penduduk Malaysia adalah belia’.

‘Di Terengganu pula, mengikut Data Asas
2015 yang dikeluarkan oleh Unit Perancang
Ekonomi Negeri (UPEN), jumlah belia
adalah seramai 548,900 orang iaitu 47.3%
daripada 1.1 juta penduduk Terengganu.
Juga hampir separuh’ katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan sambutan Hari Belia Negara Peringkat Negeri Terengganu yang diadakan di Kampung Menjing petang tadi.

Hadir sama EXCO Belia, Sukan dan Sumber Manusia Negeri Dato Rozi Mamat, Adun Ajil Ghazali Taib dan Pegawai Daerah Hulu Terengganu Azmi Razik.

Menurut Ahmad Razif, dalam memenuhi aspirasi orang muda, kerajaan pusat pimpinan Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak telah melancarkan Transformasi Nasional 2050 (TN50) bertepatan dengan hasrat Kerajaan supaya suara belia diberi perhatian dan didengar.

‘Melalui Dialog Nasional Anak Muda, pelbagai pandangan, idea, harapan dan kehendak belia telah diambil kira, telah didengar’.

‘Semua pandangan tersebut akan diperhalusi untuk dijadikan sebagai pelan strategik negara dalam tempoh 30 tahun akan datang. Ini menunjukkan bahawa Kerajaan memberi perhatian serius terhadap generasi muda masa kini’ jelasnya lagi.

-pru14.tv-

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*