Rumah Dan Tanah : Guan Eng Selesaikan Dahulu Isu Rumah Banglo Dan Taman Manggis

Share This:

Dalam kerajaan negeri Pulau Pinang yang dipimpin oleh DAP hari ini, cukup banyak skandal dan penyelewengan berlaku yang acapkali didedahkan oleh media. Paling teruk sekali apabila kerajaan negeri Pulau Pinang seperti membuat pesta jualan tanah di Pulau Pinang kepada pihak asing.

Menurut laporan, dianggarkan lebih RM 100 juta dipungut oleh kerajaan negeri menerusi siri penjualan tanah negeri kepada pihak asing. Malah, di Pulau Pinang hari ini, boleh dikatakan langsung tiada sebarang projek perumahan mampu milik disediakan untuk rakyat Pulau Pinang yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Menurut satu laporan daripada Utusan Malaysia semalam, Lim Guan Eng sendiri mengakui, tanah rakyat seluas kira-kira tiga hektar di Lebuh Raya Peel itu sudah diberi pajakan jangka panjang dengan nilai RM156 juta. Dalam erti kata lain, tanah berkenaan tanah berkenaan dijual tanpa melalui tender terbuka seperti kelazimannya.

Malah, Lim Guan Eng juga dilihat kerap kali mempersoalkan banyak urusan hartanah yang dilakukan oleh kerajaan pusat tanpa menyedari bahawa dirinya sendiri masih dibelenggu dengan pendakwaan terhadap pemilikan bangle di Jalan Pinhorn di bawah harga pasaran dan isu penyelewengan tanah di Taman Manggis.

Seolah-olah cuba menunding jari kepada pihak lain, Lim Guan Eng lebih gemar mendiamkan diri jika diajukan persoalan tentang skandal yang membabitkan dirinya.

Sepatutnya, Lim Guan Eng perlu memberikan perhatian terhadap isu yang membabitkan dirinya. Dua kes berkenaan bukan isu kecil kerana ianya telah membabitkan maruah dan intergritinya selaku Ketua Menteri. Namun bagi Guan Eng, dia lebih gemar bermain sandiwara dari memikirkan jalan penyelasaian tentang kesnya.

Hari ini, kes rayuan Lim Guan Eng terhadap SPRM akan diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Pulau Pinang. Sekiranya dia gagal dalam rayuan berkenaan, intergriti apa lagi yang tinggal untuk Lim Guan Eng pertahankan.

Sudahlah enggan mengambil cuti atau meletakkan jawatan sementara kesnya masih berlangsung, sekiranya rayuannya di tolak, layak lagikah Lim Guan Eng memasuki Sidang DUN Pulau Pinang sedangkan dirinya sendiri sudah terang-terang terpalit dengan isu salah guna kuasa?

Sehingga hari ini, Lim Guan Eng masih gagal menjawab persoalan tentang siri penjualan tanah besar-besar yang dilakukan olehnya. Malah, penjualan tanah di Taman Manggis kepada “rakan kongsinya” Phang Li Koon untuk dibangunkan lot kondominium dan pusat perubatan mewah juga kekal menjadi tanda tanya.

Oleh yang demikian, Lim Guan Eng patut memikirkan masalahnya berhubung isu rumah bangle dan skandal penjualan tanah di Taman Manggis dari sibuk memikirkan masalah lain. Guan Eng harus ingat, dia berhadapan dengan kemungkinan hukuman penjara yang lama sekiranya dia gagal dalam perbicaraan itu kelak.

Pada ketika itu, segala yang dibina olehnya bakal hancur akibat dari kegagalannya mengawal nafsu sendiri.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*