Harga Petrol Di Miri RM4 Seliter?

Share This:

Semalam, agak kecoh beberapa buah stesen minyak di Selangor, Pulau Pinang, Sarawak dan Johor menjual harga petrol RON95 dijual dengan harga yang melampau mahal iaitu RM4.09 berbanding harga sepatutnya RM2.08 sen seliter dipercayai gara-gara kesilapan sistem.

Terdapat mesej di aplikasi Whatsapp berkenaan hal itu yang memaparkan pihak pengurusan sebuah syarikat minyak iaitu Shell cuba memperbetulkan kesilapan berkenaan.

Harga yang salah dikatakan terpapar pada awal pukul 12 tengah malam 18 Mei hari pertukaran harga berkenaan tetapi ada pihak stesen minyak yang menjual petrol pada harga berkenaan.

Jurucakap pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di Selangor berkata masalah itu menyebabkan harga RON95 dijual pada harga lebih mahal dan pihak kementerian sudah menerima laporan dari orang awam yang mendakwa mereka seperti ditipu oleh syarikat minyak berkenaan.

“Syarikat minyak terbabit sudah pun menjelaskan kepada kami berhubung punca sebenar penetapan harga berkenaan. Masalah pada sistem mereka itu bukan hanya berlaku di Salak South, malah di semua cawangannya di Selangor.

“Berikutan itu semua stesen terpaksa ditutup kira-kira sejam bagi menyelaraskan semula harga baru yang ditetapkan KPDNKK bermula hari ini hingga 24 Mei 2017,” katanya.

Mereka yang sudah membeli minyak dengan harga RM4.09 seliter boleh membuat tuntutan semula di stesen minyak berkenaan.

Syarikat minyak Shell juga dalam kenyataan mereka mengakui masalah teknikal berlaku dan berjanji akan memulangkan wang kepada pelanggan yang mengisi minyak dengan harga yang salah itu.

Pengguna Facebook, Martina Abu Hanifa terkejut selepas mendapati tangki minyaknya hanya diisi 3.67 liter minyak, selepas membayar RM15 di kaunter pembayaran.

“Saya bayar RM15 di kaunter. Selepas pam minyak, mesin menunjukkan RM15, tetapi hanya mendapat 3.67 liter minyak.

“Saya pergi ke kaunter, saya nampak seorang lelaki bising kata dia bayar RM20 tetapi isi minyak tak sampai 5 liter. Seorang lagi lelaki kata dia dicaj RM130 untuk 20 liter minyak!

“Apabila saya tanya lelaki Bangladesh di kaunter, dia kata ‘kerajaan sudah naikkan harga’. Saya kata ini tak mungkin,” tulisnya di Facebook yang dikongsi hampir 12,000 pengguna.

Harga petrol RON95 naik 7 sen kepada RM2.08 seliter mulai tengah malam tadi.

Seorang lagi pengguna Facebook, Aki Amin berkata, situasi itu mungkin disebabkan kesilapan manusia kerana seseorang mungkin memasukkan “RM2.08”, bukannya “7 sen”.

“Ia adalah matematik mudah: Bos suruh anda naikkan harga minyak selepas 12 tengah malam. Sebaliknya, anda tambah RM2.08 kepada RM2.01 (2.08+2.01 = 4.09). Ini mungkin apa yang berlaku,” katanya.

Kejadian itu berlaku di Miri, Butterworth, Nusajaya dan Salak South dan menjadi viral di media sosial. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*