Gara-gara Caj Tandas, Pelancong Asing Belasah Penjaga Tandas Awam

Share This:

Lazimnya kita hanya dengar insiden pelancong yang dibuli dan dikasari oleh masyarakat tempatan.

Akan tetapi, memetik laporan Mirror di UK, insiden yang berlaku di Thailand ini lain pula ceritanya dimana pelancong yang memukul rakyat tempatan yang merupakan seorang penjaga tandas awam.

Al kisahnya, terdapat seorang pengguna Facebook menawarkan habuan sebanyak Bt5,000 (RM6,250) kepada pihak yang membantunya mengesan seorang pelancong asing kerana enggan membayar Bt10 (RM1.25) untuk menggunakan kemudahan awam di Jalan Bangla, di Bangkok, Thailand.

Pelancong berkenaan dikatakan telah bertengkar dan bertindak mengasari penjaga tandas awam berkenaan apabila diminta menjelaskan bayaran itu.

Rakaman kamera litar tertutup CCTV jelas kelihatan pelancong yang terbabit dalam insiden itu terdiri daripada empat warga asing yang melibatkan dua pasangan.

Video itu dimuatnaik oleh pengguna Facebook bernama ‘Tohee Seesa’ awal bulan ini.

Menerusi video itu, salah seorang lelaki warga asing itu berulang kali memukul dan menolak budak lelaki yang juga penjaga tanda itu ke dinding.

Menurut pengguna Facebook, penjaga tandas itu hanya berusia 10 tahun, manakala pelancong lelaki itu berusia antara 30 dan 40 tahun.

Sebaik seorang lagi penjaga tanda berlari untuk membantu rakannya, pelancong berkenaan melarikan diri.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*