Tidak Cemerlang Di Sekolah, Bapa Hukum Anak Berjalan Guna Lutut

Share This:

Hanya disebabkan keputusan peperiksaan kurang memuaskan, seorang kanak-kanak berusia 8 tahun di Hong Kong dihukum oleh bapanya melintas jalan raya dengan cara melutut, keadaan itu dirakam oleh orang ramai yang berada di kawasan itu dan membuat laporan polis.


Kemudian bapa kepada budak itu dijatuhi hukuman pemulihan akhlak selama satu tahun setelah mengakui melakukan kesalahan mendera anaknya di mahkamah.


Memetik laporan Hong Kong MingPao, tertuduh yang berusia 40 tahun mempunyai tiga orang anak, iaitu seorang perempuan dan dua orang lelaki, menghukum anak yang berusia 8 tahun dengan cara melutut untuk melintas jalan raya.


Laporan pemulihan yang diperolehi hakim daripada pegawai pemulihan jelas menunjukkan, tertuduh seorang bapa yang bertanggungjawab dan perkara yang berlaku ini adalah perkara terpencil, justeru menjatuhkan hukuman 12 bulan bagi menjalani pemulihan akhlak.


Laporan menunjukkan, ketika pihak defense memohon ampun buat tertuduh, memaklumkan tertuduh telah dengan inisiatif sendiri mengambil kursus pendidikan kanak-kanak, termasuk rela menerima kaunseling.


Pengawai pemulihan juga setuju anaknya yang berumur 8 tahun itu agak sukar untuk diberi tunjuk ajar, akibatnya memberi tekanan ke atas tertuduh, perkara tersebut terjadi kerana salah guna cara penyelesaian.


Memetik laporan portal on.cc, kes ini berlaku pada 23 Januari tahun ini, tertuduh mengetahui daripada guru tuition berhubung keputusan anaknya kelakuan teruk dan degil.


Akibat perasaan geram, barulah dia bertindak menghukum anaknya di jalan raya, dengan tolaknya di atas lantai dan mengarahnya menarik telinga denga dua belah tangan sambil melintas jalan raya, ujar suspek itu.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*