Murid Muntah-Muntah, Lepas Jamah Makanan Tercemar Di Sekolah

Share This:

Menu berkhasiat dan sihat adalah syarat utama mesti dipatuhi oleh pengendali kantik sekolah di seluruh negara kerana ia memastikan murid-murid tidak terkena keracunan makanan.

Di Sekolah Kebangsaan Seri Pristana (SKSP) di Sungai Buloh, ramai murid sekolah berkenaan mengalami keracunan kerana makanan yang disediakan sudah tidak elok dan tercemar.

Hari ini, kira-kira 10 orang murid dibawa ke klinik kerana mengalami muntah-muntah di sekolah selepas memakan nasi goreng yang dipercayai sudah basi dan dijual di kantin sekolah berkenaan.

Portal akhbar Mstar Online melaporkan lebih ramai murid pada sesi pagi dan petang mengalami keadaan yang sama termasuk cirit-birit tetapi mereka telah mendapatkan rawatan.

“Kejadian seperti ini bukan pertama kali berlaku dan pengusaha kantin berkenaan pernah diberi amaran, tetapi ia tetap berulang.

“Kami masih mengumpul maklumat berkaitan insiden terbaru ini untuk tindakan lanjut.

“Bagaimanapun, ada ibu bapa yang telah melaporkan kejadian ini kepada pihak kementerian dan ia diharap dapat membantu menangani isu ini, ” kata sumber yang dipetik portal berkenaan.

Kejadian ini berlaku ketika sekolah sedang berada dalam minggu peperiksaan pertengahan tahun yang bermula hari ini.

Di sekolah itu, ada kejadian murid menemui telur cicak dalam bungkusan nasi lemak, selain telur goreng dan bubur yang basi dijual oleh pengendali kantin sekolah itu.

Ibu bapa pula merungut harga jualan makanan di sana mahal, sebagai contoh air sirap di kantin itu dijual pada harga RM1 berbanding hanya 50 sen di sekolah lain yang terletak berdekatan dalam kawasan perumahan Saujana Utama.

Sumber itu berkata, pihak sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sedang memantau rapi operasi pengusaha kantin berkenaan.

“Pengusaha kantin itu memulakan operasi di SKSP awal tahun ini dan setakat ini ada murid yang dimasukkan ke hospital minggu lalu kerana keracunan makanan selepas jamah hidangan yang dijual,” katanya.

Selain itu, tambah sumber itu lagi, pengusaha kantin itu juga pernah menerima Anugerah Kantin Sekolah Bersih di peringkat negeri walaupun berdepan kes penyediaan makanan Rancangan Makanan Tambahan (RMT) yang tidak berkualiti. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*