Mamat Khalid Anggap David Teo Melampaui Batas Tak Beradab Depan PM

Share This:

Pengarah filem terkenal, Mamat Khalid beranggapan penerbit filem, David Teo gagal mengawal gaya lantangnya bercakap dan mungkin lupa bahawa dirinya sedang bercakap di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

David Teo yang merupakan pemilik syarikat Metrowealth International Group (MIG) dikatakan bercakap di depan Najib dengan gaya tidak beradab oleh Mamat Khalid atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid.

Semua pihak dalam industri perfileman mengetahui bahawa cara David bercakap memang kuat dan lantang cuma mungkin kali ini ia melampaui batas.

“Dengan sesiapa pun dalam industri begitulah cara dia cakap, begitu lantang.

“Jadi apabila berada dalam satu forum bersama dengan perdana menteri, saya rasa kelantangan itu dia tak tahu nak ‘control’. Dia masih ingat dia bercakap dengan budak ‘production’ agaknya,” katanya dipetik portal siaran berita, Astro Awani.

Akibatnya, David telah ditampar oleh pelakon dan artis veteran Sulaiman Yassin atau Mat Over yang berang dengan cara David yang biadab di depan Perdana Menteri di hadapan hadiri pada sesi program Dialog TN50 Perdana Menteri : Segmen Penggiat Seni (Budayawan) di Seri Perdana, Putrajaya.

Malahan, Mat Over sebenarnya bukan seorang yang sifatnya panas baran tetapi sangat baik dan bersopan santun. Mamat Khalid sendiri terkejut Mat Over boleh bertindak seperti itu.

“Bersembang dengan kita pun tak bertentang mata, punya lembut Mat Over ini.

“Maklumlah bukan selalu ada ‘open talk’ pasal industri dengan pemimpin negara, mungkin dia tak mampu nak kawal lagi kesabaran dia,” kata Mamat dalam laporan sama.

Bagaimanapun kata Khalid, insiden memalukan itu tidak akan menjejaskan imej industri seni secara keseluruhannya kerana menyifatkan ia lebih kepada sentimen peribadi.

“David bukannya mewakili seluruh industri yang membolehkan orang luar menunding jari dan memandang serong pada industri.

“Pada saya, dia hanyalah satu individu yang memegang tampuk empayar perfileman yang miliknya sendiri dengan caranya sendiri, tiada kena-mengena dengan industri perfileman negara. Dia adalah entitinya sendiri,” katanya.

Katanya lagi, perkara sudah pun berlaku, dan melihat ke hadapan semua pihak perlu lebih matang, lebih-lebih lagi apabila dalam gelanggang perbincangan supaya insiden sama tidak berulang. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

One thought on “Mamat Khalid Anggap David Teo Melampaui Batas Tak Beradab Depan PM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*