Filem Terbitan David Teo Banyak Yang Memperbodohkan Penonton

Share This:

Bukan hendak kritik saja-saja tapi perlu dikatakan filem yang diterbitkan oleh penerbit filem, David Teo banyak memperlekehkan dan memperbodohkan orang Melayu khususnya dari segi penampilan pelakon dan watak.

Tajuk-tajuk seperti, Hantu Bungkus Ikat Tepi, Jangan Pandang Belakang Boleh?, Nongkrong, Hantu Dalam Botol Kicap, Alamak Toyol dan Ngangkung hanya mengetengahkan watak-watak yang membuatkan budaya orang Melayu kelihatan lucu khususnya melalu terbitan filem genre seram atau hantu.

Bangsa Cina sendiri pun tidak minat mahu pergi ke panggung dan menonton filem terbitan beliau.

Selalu David yang kritik orang, kali ini biar dia dikritik sekali-sekala. Beliau hanya menggunakan aktiviti kegemaran dan kesukaan orang Melayu yang gemar menonton wayang lucu, seram dan cinta untuk mengutip keuntungan berlipatkali ganda dalam industri perfileman.

Tidak dinafikan setiap filem yang David terbitkan ada mesej tersendiri tetapi ia tidak memberi kesan besar kepada masyarakat dan budaya negara ini.

Budaya mat rempit, percaya bomoh, bercinta secara bebas, menang nombor ekor dan gangster adalah antara genre yang dimanipulasi oleh David dalam filemnya dan ia diulang terbit berkali-kali cuma tajuknya sahaja yang lain.

Ramai orang Melayu memang suka pergi ke panggung dan gelak pada aksi lakonan bodoh dan lucu yang ditayangkan sehingga David mampu berrmegah mengutip kekayaan daripada mereka hasil kutipan tayangan di panggung seluruh negara.

Dalam filem terbitannya, beliau hanya menggunakan genre mudah demi kekayaan dan bukan menerbitkan filem berpandukan nilai seni penerbitan yang mementingkan kesudahan cerita dengan mesej positif yang membawa impak besar.

David menjadi tumpuan pada hari ini selepas kejadian semalam apabila beliau ditampar oleh pelakon Pi Mai Pi Mai Tang Tu, Sulaiman Yassin atau Mat Over kerana penerbit itu berkelaku biadab di hadapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu majlis wacana Program Transformasi Nasional (TN50) di Kompleks Seri Perdana, Putrajaya.

Kalau sudah jadi kaya dan kedudukannya tinggi, kadang-kadang boleh lupa diri serta jadi sebegitu biadab dengan orang sekeliling.

David mungkin ingat semua orang kenal dia tapi dia silap kerana bersikap begitu di majlis yang diadakan di rumah kediaman rasmi Perdana Menteri di Putrajaya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*