Adakah Ini Lambang Tolak Ansur Dalam Agama Menurut DAP?

Share This:

Menurut Perlembagaan Persekutuan, agama Islam adalah agama rasmi negara di mana Duli Yang maha Mulia, Seri Paduka Baginda, Yang DiPertuan Agong adalah peneraju utama dengan di bantu oleh Duli-Duli Sultan-Sultan Melayu. Pada masa yang sama, mereka yang bukan beragama Islam berhak untuk terus menganut agama asal masing-masing tanpa perlu dicabar oleh apa jua bidang kuasa.

Begitulah tinggi nilai beragama di negara ini. Namun sebaik sahaja DAP mula mendaki hirarki kuasa, nilai-nilai murni yang terdapat di dalam Perlembagaan Persekutuan sudah mula dicabar. Ada sahaja usaha mereka mengganggu gugat peengiktirafan yang yang diberikan terhadap agama Islam di negara ini.

Lihat sahaja apa yang berlaku di Pulau Pinang di mana pernah satu ketika, Lim Guan Eng mengeluarkan arahan untuk melarang bacaan ayat suci Al-Quran dikumandangkan sebelum azan Subuh. Malah, laungan azan Subuh juga dilarang dilaungkan di Pulau Pinang dengan alasan ianya menggaggu tidur mereka yang bukan beragama Islam.

Walaupun arahan berkenaan ditarik balik kira-kira seminggu kemudian, tindakan Guan Eng ini telah memberi peluang buat pengikut tegarnya di Selangor untuk menyerbu sebuah surau di Puchong Selangor. Semuanya gara-gara perasaan kurang senang penyokong tegar DAP ini terhadap laungan azan pada waktu Subuh yang kononnya mengganggu tidur mereka.

Tidak cukup dengan itu, Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Jimmy Wong telah bertindak menghalang pembinaan sebuah masjid pada tahun 2014 hanya kerana berang laungan azan Subuh dikumandangkan. Dia bertindak demikian bersama-sama para pengikutnya sebelum tindakan ini berjaya dileraikan oleh pihak polis.

Persoalannya, adakah ini lambang tolak ansur dalam beragama amalan DAP? Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengarah Pendidikan Politik DAP Sabah, Adrian Lasimbang, dia mendakwa, serangan yang dilakukan keatas Speaker DUN Selangor Hannah Yeoh berikutan penerbitan sebuah buku berjudul “becoming Hannah” adalah lambang rendahnya tolak ansur dalam beragama.

Apa yang cuba dilakukan oleh seorang pensyarah universiti tempatan yang menyelar penerbitan buku berkenaan yang dikhuatiri akan memesongkan aqidah umat Islam sekiranya penjualan buku ini dilakukan dengan meluas. Langsung tiada sebarang ulasan yang menyerang kedudukan penganut agama Kristian di negara ini.

Malah tindakan Lasimbang yang turut mengaitkan Datuk Seri Mohd Najib dalam hal ini juga satu tindakan pelik dan tidak bertanggungjawab. Di Malaysia hari ini, tidak pernah terjadi perperangan antara agama seperti mana yang berlaku di Ambon, Indonesia. Semua pihak berhak menganuti apa jua agama dan Islam kekal sebagai agama rasmi negara.

Melihat kepada dakwaan Lasimbang ini, mungkin dia perlu melihat sendiri bagaimana ahli partinya di Semenanjung ini yang kerap kali mencabar kesucian agama Islam. Lasimbang juga perlu bertanya dengan Jimmy Wong, kenapa dia bertindak terlalu biadab dengan menghalang pembinaan masjid di Kota Kinabalu. Lasimbang juga perlu bertanya kepada diri sendiri, pernah ataupun tidak kerajaan menghalang pembinaan gereja di seluruh negara.

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*