Video Pelajar Kem Motivasi Menjerit Allahuakbar Penuh Ketakutan

Share This:

PERLUKAH kanak-kanak didera dengan ketakutan? Sebuah video memaparkan sekumpulan kanak-kanak sedang menjalani latihan sesi ‘Burung Hantu’ pada waktu malam ketika menyertai kem motivasi di sebuah lokasi yang tidak di namakan mengundang banyak persoalan.

Video tersebut menunjukkan peserta-peserta kem motivasi ditinggalkan di satu sudut yang gelap dengan mata diikat rapat tanpa mereka sedari bahawa mereka duduk dalam jarak yang berdekatan antara satu sama lain.

Kemudian, para fasilitator mula mengacah mereka dengan menyentuh mereka seakan-akan ‘hantu’.

Ini menyebabkan kanak-kanak tersebut menjerit ketakutan, dan ada juga yang menyebut nama Allah sebagai kekuatan untuk diri menjalani latihan tersebut.

Objektif latihan sesi ‘Burung Hantu’ adalah untuk memberi kekuatan mental dan fizikal supaya lebih menjadi berani pada masa akan datang.

Namun perlukah kita mendera mental kanak-kanak tersebut? Kanak-kanak sepatutnya dibesarkan dengan kekuatan minda yang sihat bukan diberikan satu tekanan yang mungkin akan menyebabkan mereka “patah” semangat sepanjang hayat mereka kelak. Dalam perkara ini, pihak yang terlibat perlu mengkaji semula method yang mereka gunakan.

Jangan pula kem motivasi diri menjadi tempat mematahkan semangat anak-anak kita. Benda-benda mistik ini tidak sepatutnya di biarkan ada dalam pemikiran kanak-kanak yang sedang membesar. Ianya seolah-olah memberikan “racun” kepada mereka pada usia yang amat mentah.

– PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*