RM17 Juta Jumlah Penipuan Skim Wang Haram Yang Dilaporkan Hingga Kini

Share This:

Sejumlah kira-kira RM17 juta adalah jumlah terkumpul untuk hasil penipuan permainan wang sehingga hari ini, kata sebuah firma penasihat bebas.

Pengarah Urusan Whitman Independent Advisors Sdn Bhd, Yap Ming Hui menyatakan bagaimanapun, dia tahu jumlah penipuan yang tidak dilaporkan secara rasmi adalah lebih besar.

“Saya percaya, jumlah penipuan permainan wang yang tidak dilaporkan adalah sekitar RM50 juta,” katanya dalam laporan berita di portal Sinar Harian (SH).

Pelabur-pelabur yang juga mangsa terjebak ke dalam pelaburan skim cepat kaya yang berisiko ia adalah penipuan kerana dijanjikan pulangan yang kononnya terjamin dan tidak mempunyai risiko.

“Operator skim pelaburan cepat kaya ini sememangnya sangat licik dengan menawarkan pelbagai skim pelaburan yang berbeza bagi mengelirukan pelabur,” kata Yap.

Beliau berkata, kekurangan sokongan dan nasihat daripada syarikat pengurusan kekayaan juga membawa pelabur terjerumus ke dalam skim berkenaan.

“Kami dapati terdapat ketidaksepadanan antara kemahuan pelanggan dengan tawaran institusi kewangan,” katanya.

Justeru katanya, semasa pelaburan jatuh menjunam, pelabur tidak tahu tindakan sepatutnya yang perlu diambil.

“Akibatnya di sebalik pelaburan berkembang, mereka mungkin kehilangan modal sehingga 30 peratus.

“Disebabkan hal ini, pelabur sering melihat institusi pelaburan sah tidak menentu sehingga menyebabkan mereka hilang kepercayaan,” katanya.

Ming Hui berkata, sebahagian pelabur menjadi mangsa permainan wang disebabkan percaya mereka mendapat pulangan tetap adalah berisiko rendah.

Menurutnya, selain pendidikan kesedaran diberikan kepada pelabur, industri pengurusan kekayaan perlu memberi gambaran jelas kepada pelabur mengenai status semasa mereka.

“Pelan tindakan khusus untuk mencapai kebebasan kewangan juga haruslah dikemukakan.

“Dengan ini, pelabur tidak lagi perlu terlibat dalam skim permainan wang mahupun mengambil risiko pelaburan lain,” katanya pada taklimat media pelancaran Holistic Wealth Management Programme di sini, semalam.

Beliau berkata, Holistic Wealth Management Programme terbukti berkesan bagi mengembangkan wang pelabur dengan selamat dan membantu pelabur mencapai kebebasan kewangan.

“Sudah tiba masanya industri pengurusan kekayaan melalui proses baik pulih dan menjana identiti baru bagi menepati keperluan pelanggan.

“Dengan memperkenalkan program ini, Whitman berharap untuk menjadi pemangkin dan memperkenalkan perkhidmatan pengurusan kekayaan generasi baru,” katanya.

Bersempena dengan pelancaran program tersebut, Whitman turut menawarkan khidmat nasihat selama sejam secara percuma kepada mangsa pelaburan permainan wang.

Tawaran tersebut berlangsung selama sebulan bermula semalam. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*