PRK Pujut : Pentunjuk Kecenderungan Pengundi Kepada BN

Share This:

Bagi kerajaan negeri Sarawak, jumlah kerusi yang diraih semasa Pilihan Raya Negeri Sarawak tahun lalu membuktikan rakyat negeri Sarawak masih memberikan mandat kepada Barisan Nasional untuk meneruskan pentadbirannya. Benar, sepanjang setahun ini, Sarawak telah menyaksikan pertukaran kepimpinan dari Allahyarham Tan Sri Haji Adenan Satem kepada Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Haji Openg.

Belum pernah dalam sejarah Pilihan Raya Negeri, Barisan Nasional meraih hampir 90 peratus kerusi yang dipertandingkan. Ini membuktikan sememangnya Sarawak adalah milik Barisan Naional sejak dahulu. Cuma, apabila kita membicarakan tentang kerusi DUN Pujut ini, sentimennya mungkin agak sedikit berlainan.

DUN Pujut secara majoritinya di huni oleh penduduk kaum Cina. Justeru tidak hairanlah dalam dua Pilihan Raya Negeri Sarawak sebelum ini, calon-calon DAP mudah memainkan sentimen untuk mendesak pengundi dari kaum Cina menolak calon dari Barisan Nasional.

Cuma, pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke 11 tahun lalu, majoriti selesa yang dimenangi oleh calon DAP ini berjaya dikurangkan. Melihat kepada keadaan ini, mungkinkah DUN Pujut akan menjadi DUN yang ke 73 milik Barisan Nasional sekiranya Pilihan Raya Kecil DUN ini dijalankan kelak?

Mungkin agak sedikit keterlaluan untuk menjangkakan, pertandingan di DUN ini menjadi petunjuk terakhir buat Barisan Nasional dan Pakatan Harapan melihat, sejauh mana penerimaan pengundi terhadap parti-parti mereka. Ia mungkin menjadi penanda aras sejauh mana pengundi Cina akan kembali ke pangkuan BN dan sejauh mana penolakan pengundi Cina terhadap DAP.

Bagi pihak Barisan Nasional, sudah tentulah calon yang akan diletakkan kelak adalah nama yang cukup dekat dengan hati penduduk di DUN Pujut. Paling utama, sekiranya pengundi di DUN Pujut ini memilih calon dari Barisan Nasional, ianya mungkin menjadi petunjuk jelas kecenderungan pengundi dari kaum itu pada Pilihan Raya Umum ke 14 akan datang.

Namun, sekiranya keputusan berkenaan tidak memihak kepada Barisan Nasional, sudah tentulah usaha harus dilipat gandakan untuk mendapat kembali kepercayaan kaum Cina terhadap Barisan Nasional. DAP pula, sudah tentu akan mendapat suntikan semangat tambahan dalam usaha mereka membawa Pakatan Harapan menumbangkan kerajaan yang ada pada hari ini.

DUN Pujut mungkin hanya salah satu daripada Dewan Undangan Negeri Sarawak. Namun, pilihan raya kecil yang bakal diadakan kelak cukup signifikan kepada Barisan Nasional, kerajaan Sarawak dan Pakatan Harapan. Terlalu banyak teori dan jangkaan serta kecenderungan penduduk akan menjadi persoalan sehinggalah hari pengumuman keputusan pilihan raya kecil berkenaan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*