Peserta Kem Motivasi Mengaku Berbogel

Share This:

MANUSIA semakin gila dalam mempamerkan ketamadunan mereka. Adakah berbogel itu menunjukan bahawa mereka lebih bertamadun dan lebih maju daripada orang lain? Seramai 23 lelaki kebanyakannya pelajar kolej swasta mengaku berbogel ketika menyertai kem motivasi di padang permainan sebuah resort di Selesa Hillhomes.

Majistret Khairuddin Anhar Mahmud mengenakan denda RM1,500 setiap seorang selepas semua individu terbabit mengaku salah atas tuduhan berkelakuan lucah di lokasi berkenaan pada jam 5.30 petang pada 21 Januari lalu.

Semua tertuduh yang berusia di antara 19 dan 23 tahun menjawab ‘ya’ apabila ditanya jurubahasa mahkamah sama ada memahami pertuduhan dan menjawab ‘mengaku’ apabila ditanya sama ada mengaku salah atau sebaliknya.

Mereka didakwa mendatangkan kegusaran kepada Pengerusi Jawatankuasa Penduduk Selesa Hillhomes, Rozzana Chung Abdullah dengan berkelakuan lucah di tempat awam iaitu berbogel di padang permainan Selesa Hillhomes pada jam 5.30 petang 21 Januari lalu.

Tuduhan adalah mengikut Seksyen 294(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum tiga tahun penjara atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Sementara itu lima lagi peserta kem motivasi didenda RM1,500 seorang selepas mengaku salah bersubahat melakukan perbuatan itu di tempat dan pada masa sama mengikut Seksyen 294(a) dibaca bersama Seksyen 109 Kanun Keseksaan.

Lima fasilitator termasuk jurulatih kem motivasi didenda RM3,000 seorang dan dipenjara sebulan bermula daripada tarikh tangkap iaitu pada 22 Januari lalu selepas mengaku salah atas tuduhan sama.

Manusia semakin merbahaya apabila bosan mengamalkan gaya hidup bermoral. Jika perkara ini tidak dibendung maka akan merosakan sistem yang sedia ada.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*