Masyarakat Kita Miskin Dengan Sifat Syukur

Share This:

Sebenarnya, kerusi seperti di dalam gambar ini hanya tempat menunggu sementara saja sebelum pesakit masuk ke kamar bersalin (jika tiba masa) atau wad (jika lambat lagi bersalin atau menunggu kekosongan katil).

Dulu, ibu-ibu mengandung ni kena duduk di bangku yang menyebabkan mereka tidak selesa. Jadi inisiatif baik dijalankan dengan disediakan kerusi malas supaya mereka selesa.

Sekarang itu pun tak puas hati? Manusia. manusia.
Rezeki masing-masing kot. Isteri saya pun duduk di kerusi malas ni, walau suaminya doktor pakar.
Apapun di bawah adalah catatan pengalaman positif saya yang pasti tidak akan viral.

Saya coretkan sedikit pengalaman ketika isteri bersalin.
Pada 28 hb April lepas, isteri saya dah sakit-sakit hendak bersalin.
Kelahiran anak kami sebelumnya adalah melalui pembedahan Caeserian. Oleh itu, kali ini proses kelahiran anaknya mempunyai sedikit risiko.

Pada ketika dia beritahu saya yang dia sakit-sakit, saya masih berada di Klang menguruskan urusan kerja bersama sahabat-sahabat yang lain. Saya menyuruhnya segera ke Kamar Bersalin Hospital Melaka dan saya pun bergegas pulang. Saya menelefon sahabat saya Dr Yvonne Oh, Pakar O&G yang follow up isteri saya sepanjang tempoh antenatal dan memaklumkan perkembangan isteri saya.

Sesampai di hospital jam 5 petang, saya terus ke kamar bersalin dan berjumpa dengan isteri saya.
Sekalipun saya tidak meminta keistimewaan dan isteri saya menunggu giliran untuk diperiksa dan diberikan ubat penahan sakit.

Dr Yvonne tiba untuk melihat isteri saya jam 6.30 ptg. Beliau baru habis membedah pesakit di Dewan Bedah dan kelihatan amat penat. Beliau memeriksa isteri saya dan memaklumkan isteri saya memang sudah tiba masa untuk bersalin. Bukaan rahim pada ketika itu adalah 4-5cm. Beliau memohon maaf kerana terpaksa pulang atas urusan peribadi dan memaklumkan akan memberitahu kepada Doktor pakar oncall tentang isteri saya. (Kelahiran isteri saya kali ini berisiko dan perlu dikendalikan oleh doktor pakar).

Isteri saya dimasukkan ke kamar bersalin jam 7.30 ptg dan dipasangkan CTG monitoring bagi melihat degupan jantung baby.

Persetujuan asal kami dengan Dr Yvonne ketika antenatal adalah mencuba kelahiran normal, namun jika ada masalah, untuk segera melakukan Caeser (low threshold for Caeser). Sungguhpun kami mengharapkan kelahiran normal, bagi saya keselamatan isteri saya lebih penting dan saya percaya sepenuhnya dengan penilaian profesional doktor-doktor yang arif di bidang berkenaan.

Isteri saya semakin sakit di kamar bersalin. Ubat penahan sakit sudah diberikan dan dia juga diberikan gas nitrous oxide utk mengurangkan sakit.

Menjelang jam 8, isteri saya sudah tidak dapat menahan sakit lagi. Beliau menangis2 meminta agar dibedah. Saya memujuknya supaya bersabar dan menunggu sedikit masa lagi. Saya baca ayat2 Quran untuk menenangkannya.
Jururawat bidan pelatih (post basic midwife) yang menjaga isteri saya amat membantu dan sentiasa memantau keadaan isteri saya sehingga shifnya tamat pada jam 9 malam.

Pada jam 9 malam, isteri saya meronta2 sakit dan saya tidak tahu apa lagi boleh dilakukan. Saya keluar dari kamar bersalin dan terjumpa seorang jururawat bidan senior yang kebetulan berada di luar lalu meminta tolong.
Beliau datang memujuk isteri saya dan memeriksa CTG. Bukaan rahim pada ketika itu adalah 7cm.
Selang beberapa ketika isteri saya semakin sakit dan merayu-rayu kepada saya meminta dibedah.
Barulah pada ketika itu saya meminta jururawat memanggil doktor.

Selepas itu datang Dr Idayu (pakar O&G) melakukan pemeriksaan. Ini kali pertama saya mengenali beliau sekalipun kami bertugas di hospital yang sama. Bukaan rahim masih 7cm namun beliau yakin isteri saya boleh bersalin normal. Beliau memberikan keyakinan dan motovasi kepada kami dan meminta kami bersabar.

Pada ketika itu, isteri saya sudah menangis-nangis meminta Caeser kerana tidak tahan dengan sakit bersalin. Beliau merayu kepada saya dan akhirnya saya pun membuat keputusan meminta Dr Idayu melakukan pembedahan Caeser saja. Dr Idayu dan pasukannya sedikit kecewa kerana mereka merasakan ia keputusan yang terlalu awal dilakukan namun saya sendiri tidak sampai hati melihat isteri saya menderita. Dia kelihatan amat lemah seolah-olah tiada kudrat lagi.

Persiapan melakukan Caeser dilakukan oleh para jururawat. Seorang doktor HO tiba meminta kami berdua tandatangan di 5 tempat yang berasingan. Gaun OT dipakaikan dan kami hanya menunggu masa untuk panggilan OT. Pada jam 11.00 malam OT telah panggil kes dan Dr Idayu kembali masuk ke kamar bersalin. Beliau meminta izin melakukan pemeriksaan kali terakhir dan kemudian segera meminta pasukan jururawat datang membantunya kerana bukaan rahim telah penuh!

Isteri saya diattend oleh pasukan jururawat seramai 3 orang dan juga Dr Idayu. Saya tidak mohon supaya isteri saya dirawat oleh doktor atau staf wanita sahaja namun mereka memahami tuntutan seorang Muslim dan memandangkan staf mencukupi pada ketika itu mereka menyediakan staf wanita untuk isteri saya. Saya cukup berterima kasih dan bersyukur atas sikap prihatin gender mereka.

Proses kelahiran berjalan dengan perlahan kerana isteri saya sudah tidak bertenaga. Saya membantu dengan memberikan sokongan dan dorongan kepada isteri saya. Saya tidak langsung mengganggu urusan kerja mereka malah menyerahkan sepenuhnya kepada kebijaksanaan mereka.

Akhirnya, isteri saya selamat melahirkan anak secara normal dengan bantuan Dr Idayu dan pasukan jururawat yang sabar dan cemerlang. Kelahirannya disambut dengan ucapan, “Assalamualaikum sayang” oleh Dr Idayu. Bayi saya segera dibawa pergi oleh doktor-doktor pediatrik utk rawatan kecemasan setelah ditunjukkan seketika kepada kami.

Saya ingin merakamkan ucapan tahniah dan jutaan terima kasih terhadap Jabatan Obstetrik dan Ginekologi Hospital Melaka khususnya kepada Dr Idayu dan Dr Yvonne serta semua staf2 di Labour Room dan wad 3-3 dari MO, HO, Jururawat, Jururawat Masyarakat, PPK malah para pengawal keselamatan yang telah menjaga dan merawat isteri saya dengan amat baik, profesional dan cemerlang. Saya mohon maaf tidak dapat menamakan anda semua kerana di dalam kelam kabut saya pada malam itu, kami terlupa bertanya nama anda. Nanti saya belanja kek ya. 😊

Jika saya berada di hospital swasta, saya pasti isteri saya selamat dibedah kerana kehendak pelanggan semestinya adalah keutamaan servis swasta. Saya juga percaya jika kita berlaku baik kepada staf, mereka akan berlaku dengan amat baik kepada kita juga. Dalam kes saya, sekali pun saya tidak menyalahgunakan kuasa saya untuk potong trip pesakit lain bagi mendapatkan rawatan buat isteri.

Kami beratur dan mengikut sistem secara betul tanpa menggunakan kelebihan diri yang ada. Cerita positif seperti ini tidak akan viral. Yang akan viral hanyalah cerita-cerita negatif dan segala kecaman terhadap perkhidmatan awam. Apapun saya pasti, perkhidmatan di hospital swasta pasti lebih baik dari ini dan bagi sesiapa yang mampu, silalah pergi ke sana.

Malah di sana anda boleh pilih doktor yang anda mahu. Di hospital kerajaan memang gamble. Rezeki saya dipertemukan dengan Dr Idayu dan pasukannya. Jangan pula korang pergi dan demand Dr Idayu rawat. Ikut nasib la.

Sumber : Abdul Rahman Abdul Kadir

-pru14.tv-

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*