Inikah Parti Yang Mahu Dijadikan Sandaran Membela Islam?

Share This:

Dunia politik ini kadang kala ganjil dan aneh terutamanya di pihak pembangkang. Manakan tidak, selain daripada mengamalkan politik kotor seperti kerap kali melemparkan fitnah, mereka juga menjadikan politik ini sesuatu yang jauh lebih utama dari membela agama Islam itu sendiri.

Hari ini, antara isu yang hangat di perkatakan adalah penghasilan sebuah buku bertajuk ‘Becoming Hannah’ yang dihasilkan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Hannah Yeoh. Isu ini timbul setelah seorang pensyarah di sebuah IPTA tempatan mempersoalkan tindak tanduk Hannah dan DAP yang dilihat cuba menyebar fahaman Kristianisasi di kalangan rakyat di negara ini.

Dikala ramai pihak tampil mempersoalkan tujuan sebenar Hannah menerbitkan buku berkenaan, tanpa di duga Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (PAN) Salahuddin Ayub tampil mempertahankan tindakan Hannah ini. Memetik laporan Malaysia Kini hari ini, Salahuddin berkata, tindakan mempertikaikan buku itu tidak lebih dari sekadar cuba meraih sokongan politik dengan memainkan sentimen agama.

Melihat dari tindakan Salahuddin ini, timbul persoalan, adakah dia tidak kisah sekiranya agama Islam itu terancam di bumi sendiri? Adakah Salehuddin tidak kisah sekiranya ada dikalangan orang Islam itu sendiri terpesong aqidahnya akibat terpengaruh dengan isi kandungan buku yang diterbitkan ini?

Memetik kata-kata Dr Chandra Muzaffar hari ini, beliau sendiri mengaku bahawa hampir setiap hari, ada sahaja aduan mengenai rentak dan corak agresif para penyebar agenda Kristianisasi di negara ini. Adakah hal ini langsung tidak membimbangkan Salehuddin dan PAN secara amnya?

Secara amnya, Malaysia adalah sebuah negara majmuk yang didiami oleh pelbagai agama dan bangsa serta etnik. Namun, menurut Perlembagaan Persekutuan, Islam adalah agama rasmi negara dan perkara itu tidak boleh dipertikai atau dicabar sesuka hati. Sejak dari dahulu lagi, UMNO dan Barisan Nasional yang membentuk kerajaan sentiasa menjaga hak Islam di sisi Perlembagaan Persekutuan.

Sehinggalah pembangkang berjaya menambah penguasaan mereka di dalam Parlimen, hak ini sudah mula dipertikaikan oleh mereka. Justeru, pada perkiraan Pensyarah Universiti Utara Malaysia, Dr Kamarul Zaman Yusuff, hal ini cukup membimbangkan dan ianya seharusnya turut membimbangkan kita sebagai umat Islam di negara ini.

Namun, bagi Salahuddin, politik adalah segalanya. Dia tidak kisah sekiranya aqidah umat Islam di negara ini terpesong akibat buku ini. Apa yang penting baginya adalah, hubungan erat antara PAN dan DAP harus dijaga walaupun dia terpaksa menggadaikan kepercayaan tauhid hanya untuk kepentingan politik. Adakah ini parti yang mahu disandarkan menjaga hak eksklusif Islam di negara ini?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*