Azmin Letak Jawatan Dari FAS, Urusan Gaji Pun Selesai

Share This:

Dalam kancah bolasepak, selain daripada memiliki barisan kejurulatihan dan pemain yang baik, pengurusan sesebuah pasukan juga banyak memainkan peranan dalam menentukan kukuhnya sesebuah pasukan. Pendek kata, walaupun sesebuah pasukan itu di barisi oleh bintang ternama dunia seperti Ronaldo, Messi, Rooney mahupun Iniesta, andai pihak pengurusan gagal, maka gagallah pasukan berkenaan.

Inilah kesimpulan mudah yang boleh kita saksikan pada pasukan Selangor. Satu ketika dahulu, sebelum kebangkitan semula JDT, Selangor adalah sebuah pasukan yang cukup disegani. Melihat kepada sejarah panjang juara Piala Malaysia sebanyak 33 kali ini, pemain tempatan mana yang tidak teringin untuk menyarung jersi merah kuning ini.

Namun, semuanya berubah sebaik sahaja Datuk Seri Azmin Ali menerajui pasukan Selangor. Memang diakui bahawa pasukan Selangor berjaya memenangi Piala Malaysia pada 2015, namun sebaik musim 2016 sedang berlangsung, bermulalah kemelut dalaman FAS yang menyaksikan Azmin akhirnya melepaskan jawatannya sebagai Presiden FAS.

Agak menarik untuk disaksikan apabila Sleangor masih mampu melangkah ke perlawanan akhir Piala Malaysia tahun lalu sebelum ditundukkan Kedah dengan jaringan penalti 6 – 5. Pada ketika itu, tiada siapa yang mengetahui bahawa FAS dihimpit dengan masalah kewangan sehingga gagal membayar gaji beberapa orang pemain dan bekas jurulatihnya, Zainal Abidin Hassan.

Jumlahnya bukan sedikit sehingga mencecah angka jutaan Ringgit. Lihat sahaja bagaimana nasib yang menimpa Zainal apabila dipecat melalui kiriman SMS tanpa menjelaskan tunggakan gaji dan pampasan. Pada ketika itu, ramai pemimpin dan pemain Selangor yang menjadi mangsa, mendesak Azmin melangsaikan gaji pemain namun semua itu tidak sedikit pun diselesaikan oleh Azmin.

Sebaliknya, Azmin lebih berminat menunding jari kepada pengurusan FAS yang ada pada hari ini. Bermula dari detik inilah, Presiden FAS yang baru, Datuk Subahan Kamal memilih untuk mencari alternatif terbaik bagi melangsaikan urusan gaji yang tertunggak. Hari ini, setelah beberapa bulan berlalu, sejak Azmin secara sah melepaskan jawatannya, segala kemelut dalaman FAS berjaya ditangani dengan berkesan.

Apa yang boleh disimpulkan adalah, Azmin sememangnya dari awal lagi enggan terbabit dalam sebarang kemelut dalaman FAS. Baginya, apa yang berlaku dalam FAS bukan tanggungjawabnya sedangkan lebih 40 orang pemain termasuk pemain Piala Presiden Selangor membawa imej Selangor ke persada bola sepak tanah air.

Tambahan pula, Azmin seolah-olah cuba menekan FAS yang kini diurus tadbir oleh pro kerajaan BN bagi memastikan urus tadbir FAS gagal dan pantas akan menunding jari kepada pihak lawan. Mungkin ia kedengaran seperti mempolitikkan sukan, namun inilah hakikat sebenar yang berlaku di dalam FAS.

Ianya seolah-olah seperti Azmin menyekat sebarang perkembangan FAS semasa dia masih menjadi Presiden. Hari ini, pasukan Selangor cuba kembali bangkit dengan barisan pemain muda setelah pemain-pemain senior memilih meninggalkan Selangor. Paling penting, Selangor tidak lagi berhadapan dengan isu gaji yang tertunggak dan perjalanan pengurusan FAS kini sudah kembali stabil tanpa ada sebarang bayang Azmin.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*