Azmin Buat Tak Faham Apabila Wan Azizah Sebenarnya Sindir Dirinya

Share This:

Kalau diamati betul-betul, arahan Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail supaya semua wakil PKR di Kelantan meletakkan jawatan serta-merta bukan bertujuan bersikap sinis pada PAS tetapi sebenarnya hendak Menteri Besar Selangor Azmin Ali buka mata dan sedar kelemahannya.

Sebagai Presiden, Wan Azizah sudah tunjuk berani beliau dengan masuk campur hal ehwal negeri Kelantan dan suruh semua wakil parti yang dilantik jadi Ahli Majlis Kerajaan Tempatan di syarikat GLC arahkan semua tarik diri.

Selepas parti PAS membuat keputusan memutuskan hubungan dengan PKR, Azmin patutnya sudah pergi menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan maklumkan kepada Tuanku bahawa PAS dan PKR sudah tiada hubungan dan ketiga-tiga Exco PAS perlu dilepaskan dari jawatan mereka.

Sebaliknya, Azmin meminta dengan baik-baik pula kepada Exco PAS supaya melepaskan jawatan di dalam satu pertemuan dengan kesemua mereka di Selangor yang berlangsung kira-kira satu jam.

Bukan takat takut nak jawab isu, bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim ini juga takut hendak buat keputusan dan bertindak.

Dia takut sebab takut hilang sokongan dan takut berdepan masalah akan terlepas jawatan Menteri Besar yang Azmin dah rasa syok pegang di Selangor hasil dari kegagalan ‘Langkah Kajang’.

Memang PAS lah parti yang banyak bagi kemenangan kepada PKR dan Azmin. Sekali wakil PAS sudah hilang dari dalam barisan Exco, Azmin pasti menggelabah kerana ia bakal diapit oleh Exco dari DAP dan PAN yang belum tentu betul-betul menyokongnya.

Sekarang ini, kapak dan lembing sudah di tangan Azmin. Jika ada maruah, pecat secepat mungkin semua Exco PAS dari dalam Kerajaaan Negeri dan semua wakil PAS dalam kerajaan, kemudian bentuk kabinet baru.

Seperkara lagi, PKR nampak hanya berani dengan PAS sahaja dalam bab gertak atau ambil tindakan ini. Kalau dengan satu lagi parti dalam Pakatan Harapan (PH) iaitu DAP, PKR kecut perut malah mereka yang kena buli.

Pada 20 Februari 2016, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tanpa agak-agak terus pecat dua wakil rakyat PKR dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) kerana tidak mengundi menyokong dalam usul tambak laut ketika sidang DUN.

Kedua-dua ADUN itu ialah ADUN Bukit Tengah, Ong Chin Wen dan ADUN Kebun Bunga, Cheah Kah Peng.

Semalam, ADUN Penanti Dr Norlela Ariffin pula mengad peruntukan untuk kawasan DUN yang diwakili telah disekat oleh kerajaan negeri DAP, Guan Eng.

Alasannya, kerana tidak hadir pada Majlis Istiadat Mengangkat Sumpah Pelantikan Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas baru-baru ini.

Senang-senang saja, Guan Eng putaq kepala PKR sampai macam-macam mereka buat kepada parti itu.

Jadi, bila agaknya Azmin hendak faham sindiran Wan Azizah dan mula singkirkan PAS dari kerusi Exco Kerajaan Negeri Selangor? – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*