Ayah Dah Tiada, Dia Datang Buat Kacau

Share This:

Nama saya Sha (bukan nama sebenar), suami Aha bernama Iz dan setelah 2 tahun berkahwin kami dikurniakan seorang puteri, Atin. Kejadian ini berlaku pada tahun 2008.

Sebelum kejadian itu Sha melahirkan seorang puteri. Abah Sha telah memilih nama untuk anak Sha dan belum tempoh 40 hari abah Sha pula meninggal dunia kerana sakit. Untuk pengetahuan, semua abah Sha seorang pakar perubatan islam yang agak terkenal.

Setelah kematian abah Sha, bermacam-macam perkara telah berlaku dan setelah hampir 2 bulan pemergian arwah abah, suami Sha pula yang terkena isim. Dipendekkan cerita suami Sha ni seorang yang sgt romantik, pecinta, penyayang. Sha sangat bahagia berkahwin dengan Iz. Hinggalah apabila dia berubah menjadi ganas, kasar, pemukul. Membuatkan Sha benci akan suami Sha itu.

Pada suatu hari, suami sha duduk seorang diri dan bercakap-cakap seperti sedang berbual lagaknya. Tapi adakala dia ketawa dan ada pula dia marah-marah. Tiba-tiba suami Sha mengamuk, pada waktu itu anak Sha tengah tidur atas katil. ketika kejadian dalam jam 8 malam.

Suami Sha ambil anak Sha yang tengah tidur dan kemudian dia hendak mencampakkan anak Sha ke lantai. Mujur waktu itu Sha sempat mendapatkan anak Sha. Suami Sha pun marah-marah dan cakap bukan-bukan pada anak sha (Atin). kuderat ibu baru habis pantang ni tetap digagahi.

Sha pun letakkan kembali atin diatas katil. Lalu sha cuba untuk menenangkan Iz. Dia seolah kerasukkan yang terlampau hingga biji mata dia merah menyala seperti biji saga. Sha pun tak sangka iz akan jadi macam itu. Iz pun seperti orang gila, tampar Sha hingga tersungkur kelantai. Iz pun tarik rambut Sha seperti tiada belas kasihan, heret Sha hingga ke ruang tamu sambil mulut dia terkumat kamit seperti bercakap.

Disaat Sha tidak berdaya itu suami Sha pukul sha dengan helmet, kerusi, balang pasu kaca kemudian dia ikat sha pada tiang yang memang ada di tengah rumah Sha. Ketika itu, Sha hanya mampu mengucap. Iz hanya ketawa seperti orang kurang siuman. Dan kebetulan juga waktu Iz tengah ikat Sha, kakak Sha datang kerana dia rasa tidak sedap hati. Iz pun bertindak melarikan diri.

Tidak sampai sejam kemudian ada orang datang beritahu suami Sha kemalangan. Kereta yang Iz pandu hancur tapi yang peliknya suami Sha tiada apa-apa yang terjadi. Hanya luka-luka yang dialaminya. Kemudian heboh sekampung suami Sha ni ada pendamping (saka).

Di pendekkan cerita, kakak Sha pun bawa Iz berjumpa seorang pakar perubatan. Orang tersebut memberitahu, Iz ni ada saka yang ingin mendampinginya. Namun kerana dia tidak cukup kuat mental dan fizikal maka pendamping itu menjadi panas dalam diri Iz.

Acara memulihkan Iz pun bermula, di malam bulan purnama penuh Iz diminta memakai hanya kain pelikat dan duduk ditengah-tengah halaman rumah. Waktu itu, memang suasana sangat menyeramkan dengan lolongan anjing yang bersahut-sahut dan angin ribut yang amat kencang sekali. Mereka pun bertarung memulihkan Iz. Memandikan Iz dengan buah limau nipis sebayak 7 biji serta bunga 7 jenis.

Setelah segalanya selesai Iz pun diminta untuk berehat. Pakar perubatan tersebut berjumpa Sha dan akak serta abg ipar Sha. Dia mengatakan ada saka keturunan suami sha ingin mendampinginya, namun kerana pelindungan (pendinding) yang arwah abah Sha telah lakukan maka saka itu selama ini tidak dapat menembusi badan suami Sha. Hinggalah arwah abah meninggal dan saka tu dapat peluang untuk mendampingi Iz.

Pendamping keturunan suami Sha pun dah dipulangkan cuma, jika suami sha berpijak kaki ditempat keturunan datok moyang Iz itu, maka tiada apa yang dapat ditolong lagi. (bumi kenyalang). Itulah yang dikatakan pakar perubatan tersebut.

Selepas 10 tahun berlalu, Alhamdulillah kami masih bersama dan kami belum lagi pernah menjejakkn kaki dibumi kenyalang tempat lahirnya datuk moyang suami Sha.

-pru14.tv-

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*