Tak Dapat Suruh PM Letak Jawatan, Nak Serang Speaker Pula

Share This:

Sudah tidak boleh dan gagal untuk menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kini Pakatan Harapan (PH) menghalakan peluru mereka kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pula untuk disuruh meletakkan jawatan.

Siap bagi kata dua pula kepada Pandikar untuk kekal sebagai Speaker atau mahu letak jawatan dan aktif berpolitik.

Desakan jahat itu dibuat oleh Ketua Setiausaha PH, bekas Menteri yang lompat parti, Datuk Saifuddin Abdullah.

Tidakkah PH tidak tahu jawatan Speaker sebelum ini juga dilantik daripada Ahli Dewan Rakyat juga apabila Pandikar dilantik pada Jun 2013. Pada masa itu, Pandikar menang undian dengan seorang lagi calon.

Pihak yang mendapat kerusi majoriti mempunyai kuasa untuk mencalonkan calon mereka untuk dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat dan kemudian dipilih kerana mereka mempunyai majoriti.

Selain itu, seorang Speaker juga boleh untuk kembali bertanding kerana asal mereka juga dari seorang Ahli Parlimen dan wakil rakyat dalam Dewan Rakyat.

“Walaupun lantikan speaker dewan lazimnya dicadang oleh pihak parti pemerintah, tetapi speaker perlu mengekalkan kebebasan beliau supaya tidak memihak kepada pemerintah atau pembangkang.

“Sekiranya Tan Sri Pandikar tidak boleh lagi memberikan fokus melaksanakan reformasi Parlimen dan beliau benar-benar ingin kembali aktif berpolitik, maka beliau harus segera meletakkan jawatan dan memberi ruang kepada orang lain untuk memegang jawatan speaker Dewan Rakyat,” kata Ketua Setiausaha Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah.

Semua orang tahu jika PH menang dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, mereka pula ada kuasa untuk memilih Speaker dan memilih dari kalangan ahli mereka untuk menjadi Speaker pada ketika itu.

Jadi desakan untuk Pandikar meletakkan jawatan jika mahu kembali berpolitik hanyalah provokasi kosong kerana sudah habis modal kerana gagal meminta Najib meletakkan jawatan. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*