PRK Pujut : BN Mampu Tumbangkan DAP

Share This:

Dalam ketengan politik di Sarawak, secara tiba-tiba, Sidang DUN Sarawak minggu lalu digegarkan dengan penerimaan usul untuk melucutkan kedudukan ADUN Pujut, Dr Ting Tiong Choon. Semuanya gara-gara Dr Ting didapati mempunyai kewarganegaraan Australia dan dalam masa yang sama turut memegang taraf kewarganegaraan Malaysia.

Hal ini sebenarnya pernah di dedahkan dalam Sidang DUN Sarawak yang lepas namun pada ketika itu, Dr Ting agak bernasib baik kerana tiada sebarang tindakan dikenakan keatasnya. Namun, keadilan dan kebenaran tidak dapat disembunyikan begitu sahaja. Hari ini, Suruhanjaya Pilihan Raya hanya menantikan pengesahan dari Speaker DUN Sarawak, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar.

Kerusi ini berjaya di menangi oleh Dr Ting Pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke 11 tahun lalu setelah dia berjaya menewaskan calon BN Hii Keng Cheong, calon PAS, Jofri Jaraiee dan calon Bebas, Fong Pau Tek. Dia memperolehi 8,899 undi, menang majoriti 1,759, manakala calon BN mendapat 7,140 undi, Bebas (375) dan PAS (413).

Menyoroti setiap keputusan pilihan raya di DUN berkenaan, kerusi ini pernah menjadi milik Barisan Nasional sehinggalah calon Barisan Nasional, Chia Chu Fatt berjaya ditewaskan oleh calon DAP, Fong Pau Tek pada Pilihan Raya Negeri Sarawak kali ke 10. Pada Pilihan Raya Negeri ke 11, penyandang kerusi ini, telah bertanding atas tiket bebas sehinggalah dia ditewaskan oleh Dr Ting.

Namun begitu, jika dilihat dari majoriti kemenangan yang diperolehi oleh Fong dan Dr Ting, pada Pilihan Raya Negeri Sarawak kali 11 tahun lalu, ianya telah mencatatkan penurunan. Sebelum ini, Fong berjaya memperolehi 4,103 undi namun pencapaian Dr Ting di kerusi ini mencatatkan penurunan ketara iaitu 1,759 undi, kemorosotan sebanyak 2,344 undi.

Jika melihat pencapaian calon Barisan Nasional di kerusi berkenaan, ianya juga mencatatkan peningkatan yang agak ketara. Pada 2011, calon BN, Chia Chu Fatt memperolehi 5,350 undi dan pencapaian ini berjaya di tingkatkan apabila Hii Keng Cheong berjaya memperolehi 7,140 undi.

Mungkin bagi pemerhati, pencapaian kosisten DAP di kerusi ini telah meletakkan N74 Pujut sebagai kubu kuat DAP. Namun harus diingat, kecenderungan pengundi di DUN ini kini dilihat lebih kepada kemampuan kerajaan negeri Sarawak mentadbir urus negeri dalam keadaan yang terbaik.

Ditambah pula dengan dasar kerajaan negeri Sarawak hari ini yang menerusikan kesinambungan yang ditinggalkan oleh Allahyarham Tan Sri Haji Adenan Satem, semuanya menampakkan ada kemungkinan kerusi yang dilabelkan sebagai kerusi “hitam” ini akan mampu di rebut kembali oleh Barisan Nasional Sarawak menerusi sayap utamanya, SUPP.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*