PRK Pujut : Adakah Mahathir Berani Berkempen Untuk DAP?

Share This:

Umum sedia maklum bahawa kecenderungan politik Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir hari ini adalah kepada pihak pembangkang. Malah, bukan satu rahsia lagi bahawa Mahathir hari ini telahpun menjalinkan hubungan baik dengan DAP terutamanya Penasihat Agung DAP, Lim Kit Siang. Semuanya hanya kerana politik dan keinginan kuatnya untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional hari ini.

Agak menarik untuk diperkatakan, dengan tidak semena-mena, kemungkinan 1 Pilihan Raya Kecil N74, Pijut, mungkin diadakan dalam masa terdekat. Ini kerana penyandang kerusi berkenaan, Dr Ting Tiong Choon telah dilucutkan jawatannya sebagai ADUN oleh Sidang DUN Sarawak yang bersidang, Jumaat lalu. Semuanya gara-gara dia mempunyai taraf kewarganegaraan Australia dan menyalahi peruntukan akta yang ada.

Kekosongan ini membolehkan Suruhanjaya Pilihan Raya mengadakan Pilihan Raya Kecil di DUN berkenaan. Sebelum ini, Dr Ting berjaya menewaskan calon dari BN, PAS dan Bebas dengan majoriti 1,759 undi.

Melihat kepada keadaan ini, timbul persoalan, adakah barisan kepimpinan tertinggi Pakatan Harapan akan berkampung di Pujut bagi mempertahankan kerusi yang dimenangi pada Pilihan Raya Negeri Sarawak kali ke 11 tahun lalu? Paling utama, adakah Penasihat bersama Pakatan Harapan iaitu Mahathir dan Datin Seri Wan Azizah akan turun ke Miri bagi membantu DAP mempertahankan kerusi ini?

Persoalan ini timbul setelah melihat keengganan Mahathir untuk ke Sarawak walaupun negeri ini telah mengadakan dua pilihan raya iaitu Pilihan Raya Negeri dan Pilihan Raya Kecil DUN Tanjong Datu. Walhal pada ketika itu, Mahathir telahpun berada di saf kepimpinan Pakatan Harapan dan dia langsung tidak turun membantu jentera PKR, PAN dan DAP di Sarawak terutamanya Pilihan Raya Negeri Sarawak tahun lalu.

Mungkin juga Mahathir sebenarnya masih berasa takut untuk menampakkan dirinya di Sarawak akibat “jasa-jasa” besarnya dalam meninggalkan Sarawak dari arus kemajuan yang dikecapi hari ini. Malah, tidak keterlaluan untuk mengatakan, Mahathir akan memilih untuk tidak hadir sepanjang tempoh berkempen pada pilihan raya berkenaan dengan alasan yang sengaja direka cipta olehnya.

Mahathir juga sedar bahawa pilihan raya ini akan menjadi penanda aras buat Barisan Nasional dalam menilai tahap sokongan rakyat terhadap DAP, parti yang kini menjadi sekutu rapat baginya. Mungkin ini bakal dijadikan alasan buat Mahathir memencilkan dirinya apabila tiba hari Pilihan Raya Kecil DUN Pujut kelak.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*