Pengasas Skim Pelaburan JJ Poor To Rich Ditangkap Polis

Share This:

Pihak polis telah menangkap Pengasas skim pelaburan JJ Poor to Rich (JJPTR), Johnson Lee hari ini.

Akhbar The Star dalam berita mereka melaporkan Lee dan dua orang kanannya ditangkap di Petaling Jaya, kira-kira pukul 4.30 pagi. Dia pula kali terakhir dilihat muncul di khalayak ramai ialah pada 10 Mei, ketika syarikat miliknya memulangkan dana pelaburan kepada 100 orang pelabur.

Dalam kenyataannya kepada media, dia berkata pembayaran itu hanya sebahagian dari fasa pertama dan lebih ramai pelabur akan mendapat kembali wang mereka.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim yang dipetik Sin Chew Daily semalam berkata, polis akan memanggil Lee untuk disoal siasat kerana siasatan menunjukkan syarikat itu melanggar undang-undang negara dengan mengumpul dana daripada orang ramai.

Seorang Pegawai Penyiasat turut dilaporkan membuat laporan polis berhubung JJPTR semalam.

Pada 12 mei lalu, polis, Bank Negara, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Pasukan Penguatkuasaan Pemulihan Hasil Negara dan Cyber Security menyerbu lapan pejabat JJPTR di Pulau Pinang.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani dilaporkan berkata, JJPTR mengutip wang pelaburan sehingga RM1.7 bilion.

Katanya, 15 pekerja termasuk 13 wanita dan empat pelabur berusia 23 hingga 40 tahun turut ditahan untuk disoal siasat, manakala tujuh unit komputer dan komputer riba, mesin mengira wang, televisyen, perakam CCTV, wang tunai berjumlah RM3,300 dan ratusan dokumen disita.

Polis turut memulakan langkah membekukakan akaun JJPTR.

JJPTR mula menjadi perhatian media sejak bulan lalu selepas pengasasnya, Johnson Lee mendakwa dananya dipindahkan “penggodam” mengakibatkan kerugian lebih AS$50 juta (RM217 juta).

Bagaimanapun, ada yang mendakwa kerugian itu melebihi AS$400 juta (RM1.736 bilion).

Skim pelaburan JJPTR ditubuhkan pada 2015 dengan menjanjikan pulangan 20% sebulan. Sebuah lagi skim baharu diumumkan awal bulan ini yang menjanjikan pulangan setinggi 35% sebulan.

Pelabur mula menyerbu pejabat JJPTR apabila pulangan 20% tidak dimasukkan ke dalam akaun mereka bulan lalu.

Pada 27 April lalu, JJPTR berjanji akan membayar balik semua dana pelaburan yang dikumpul daripada 31,000 ahlinya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*