Ketua Militan IS Di Malaysia Telah Diganti Oleh 4 Warga Malaysia- PDRM

Share This:

Hasil pengesahan pihak polis, empat warganegara Malaysia telah mengambil alih jawatan ketua Kumpulan Militan Daish atau IS di Malaysia yang selama ini dipegang oleh Muhammad Wanndy Mohamed Jedi.


Memetik laporan New Straits Times, Ketua Pengarah, Bahagian Anti Pengganas Cawangan Khas (E8) Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata mereka itu terdiri daripada Muhammad Rafiuddin, Akhbar Zainal, Muhammad Fuzail and Muhammad Zahar.


Anggota kumpulan militan IS untuk warga Malaysia di Syria daripada 95 orang telah menurun menjadi 56 orang yang berumur antara 4 tahun hingga 50 tahun, antaranya 36 orang merupakan lelaki manakala 20 orang itu adalah perempuan.


Sebelum menyertai kumpulan IS, Muhammad Rafiuddin dikatakan pernah memasuki Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM) dan Jemaah Islamiyah (JI).


Wajahnya pernah muncul dalam video promosi Kumpulan Militan IS pada tahun lepas, ketika itu dia kelihatan menggesa orang ramai mengadakan serangan ke atas pihak kerajaan dan para pemimpin sambil menyembelih kepala seorang individu yang berwajah menyerupai orang Asia Timur.


Seorang lagi pengganas yang dikenali Akhbar Zainal adalah pakar muzik yang mempunyai pengikut seramai 150,000 orang di Facebook, dia merupakan pengganas warga Malaysia yang boleh dikatakan agak berpengaruh.


Manakala dua orang lagi iaitu Muhammad Fuzail and Muhammad Zahar mereka pernah menjadi penyampai arahan buat pengganas yang bertapak di Malaysia, pada masa yang sama giat menyertai perang jihad di Syria.

sumber : China Press

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*