Kenapa Peguam Pembangkang Tak Tolong Kerajaan Isu Pulau Batu Puteh?

Share This:

Pakatan Harapan (PH) pembangkang dipenuhi oleh ramai pengamal undang-undang atau peguam yang aktif berpolitik antaranya ialah anak kepada peguam terkenal, Mendiang Karpal Singh, iaitu Gobind Singh Deo mereka banyak menguruskan kes-kes berprofil tinggi.

Oleh kerana mereka ini begitu pandai dan bijak dalam politik kenapa tidak ada di antara mereka yang menawarkan diri untuk membantu kerajaan mendapatkan kembali hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh yang sebelum ini haknya diberikan kepada Singapura.

Ketika ini, Malaysia sedang menunggu permohonan untuk semakan semula kepada Singpaura terhadap penghakiman Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) berkenaan kedaulatan pulau itu, Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata, negara itu dijangka berbuat demikian sebelum 14 Jun ini.

Beliau berkata kini pihaknya ada lima orang penyelidik di London yang sedang bertungkus-lumus setiap hari untuk menyemak ribuan dokumen yang disimpan di dalam arkib.

Untuk kembali dapatkan keadilan, melalui Peguam Negara, Malaysia failkan semula permohonan 2 Februari lalu bagi semakan terhadap keputusan ICJ dalam kes melibatkan pulau itu yang juga dipanggil Pedra Branca.

Jadi, kalau betul pembangkang ini kata sayangkan negara dan mahu selamatkan Malaysia mengapa mereka tidak mahu menawarkan diri untuk membantu kerajaan supaya Malaysia mendapat kemenangan dan kedaulatan Pulau Batu Puteh kembali kepada Malaysia.

Presiden sebuah badan bukan kerajaan (NGO), Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) Ramesh Rao turut sependapat dan mahu para peguam dalam pembangkang melakukan perkara demikian demi kebaikan negara.

“Peguam Mahathir dan pakar undang-undang DAP harus tawarkan diri dalam membantu kerajaan untuk dapatkan semula Pulau Batu Puteh dari Singapura, jika benar patriotik dan sayangkan negara,” kata Ramesh di laman sosial Facebooknya.

Daripada buat benda itu, peguam pembangkang lebih suka mempersoalkan dasar kerajaan dan memperjuangkan perkara berasaskan perkauman khususnya mempersoalkan apa yang kaum lain dapat dan mereka tidak dapat.

Selain itu, para peguam pembangkang hanya sibuk menghasut rakyat dan hanya mahu rakyat membenci kerajaan BN dan mahu keadaan ekonomi serta kestabilan negara tidak stabil hingga akhirnya hancur. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*