Guru Pembina Negara Bangsa

Share This:

Alhamdulillah dengan izin Allah jua saya diberi ruang kesempatan untuk menyampaikan perutusan Hari Guru kepada seluruh warga pendidik pada tahun ini. Bulan Mei pada setiap tahun merupakan tarikh dan tawarikh yang sungguh bermakna kepada seluruh rakyat di serata pelosok tanah air. Seawal 16 Mei 1959 hinggalah sekarang kita tegar meraikan warga pendidik dengan pelbagai majlis dan aktiviti, menjadikan acara rasmi sambutan perayaan peringkat negeri dan nasional. Ini adalah suatu pengiktirafan yang tinggi nilainya.Menjadi budaya kita “orang berbudi kita berbahasa”, demikian kalimah indah disusun untuk menguntum sebuah penghormatan kepada pengorbanan para guru yang cekal mengajar dan mendidik tanpa jemu. Bukan tugas yang mudah untuk memanusiakan manusia sehingga berjaya mencetus kemenjadian pelajar yang luar biasa dan selari dengan keperluan pasaran masa hadapan.

Maka, marilah kita turut sama-sama memeriahkan perayaan sambutan Hari Guru pada tahun ini dengan penuh kasih mesra. Mudah-mudahan ia dapat membuka petak minda untuk memperkasa semangat SOLIDARITI dan KEBERSAMAAN dalam memacu kecemerlangan hati nurani dikalangan pelajar.

TEMA: GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Tema ini memiliki kekuatan tersendiri, sebab itu telah dipilih sebagai tema Sambutan Hari Guru sebanyak tiga kali iaitu pada tahun 2009, 2010 dan 2017.

Sekaligus memberi maklum kepada kita betapa besarnya falsafah tersirat disebalik slogan indah ini. Dibahu guru disandarkan harapan dan impian, supaya dapat menggalas peranan sebagai seorang arkitek pendidikan membina negara bangsa yang memenuhi tuntutan zaman.

Peranan guru diberi penarafan tinggi bukan sekadar mengajar ilmu aqli malah harus menjuruskan juga kepada pemantapan ilmu naqli. Negara bangsa yang hebat mesti memilki rakyat celik fikir serta memiliki jati diri yang cintakan tanah air tanpa berbelah bahagi. Disulami dengan budaya sayang menyayangi dan budaya saitifik secara tekal abadi. Acuan status maju mundurnya sesebuah negara pastinya berkait rapat dengan peranan kepakaran para guru yang gigih mengajar mendidik rakyat seawal mengenal huruf hinggalah menjadi seorang pemimpin ternama. Anda warga gurulah juga yang petah mencanai akal budi beralas jati diri tanpa surut dibumi sendiri. Ingatlah masa depan negara bangsa terletak dibahu anda. Untuk maksud itu kami barisan kepemimpinan negeri tetap berdiri teguh bersama warga pendidik menuju medan jaya.

TN50 (Transformasi Nasional 2050) telah lancarkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia dengan harapan untuk mendapatkan luahan rasa atau aspirasi orang muda menjelang tahun 2050. Konsep “bottom up” disemarakkan dalam setiap program, mendengar dan mengumpul pelbagai sudut pandangan anak muda untuk dijadikan asas kepada perancangan kerajaan. Maka dalam usaha berskala besar ini peranan warga pendidik tetap diberi keutamaan.YB Khairy Jamaluddin Menteri Belia dan Sukan Malaysia telah bersetuju untuk memberi peluang kepada guru muda melibatkan diri dalam mengendalikan aspirasi pendidikan dalam mana-mana program TN50 yang akan dikenalpasti nanti. Ini merupakan pengiktirafan kerajaan kepada kepakaran warga guru, maka tercatat satu lagi sejarah kejayaan sumbangan para guru dalam menentukan acuan aspirasi orang muda pada tahun 2050 didengari.

Benarlah kata pujangga;

Guru itu bak bulan purnama
memberi sinar seraut harapan
membina adab berlapik sopan
mengenang budi menggamit jasa
meninggal bakti buat si ibu pertiwi
mewarisi hidup dan kehidupan
menjaga setiap penjuru alam
membisik gema doa memuji Illahi
memohon rahmat redha diberkati
menyusun jari kias beralas
mengenang dirimu tetap teratas
menggunung intan bukan bandingan.

Ibn khaldun dalam bukunya Al-Muqaddimah, menyarankan supaya pendidikan yang bermartabat dan bermatlamat tinggi haruslah memerhatikan elemen-elemen kemasyarakatan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Biar relevan dengan perubahan zaman dan sentiasa mengelak daripada berada di zon fakir fikir dan kandang ketulaan. Pastikan kita berada di landasan yang betul dan terus maju ke hadapan walaupun dilanda perit dan derita. Jadilah seumpama kayu gaharu yang akan mengeluarkan harumannya bila dibakar. Inilah perwatakan guru yang kita miliki. Alhamdulillah syukur.

MEMPROFESIONALKAN PROFESION

Dalam kepemimpinan yang cemerlang terdapat 3 prinsip amalan menjadi pedoman iaitu Wala’ (soal taat setia), Wasatiyyah (kesederhanaan), Tabayyun (selidik dahulu sebelum buat keputusan). Guru juga adalah pemimpin, maka bagi mereka yang sentiasa berusaha meningkatkan kualiti diri dalam kerjaya murni ini sememangnya mereka menjadikan prinsip tersebut sebagai amalan rutin dalam pengajaran dan pembelajaran berkesan. Mungkin sebutan sahaja berbeza namun maksud yang diterjemahkan dalam tugasan tetap sama.

Guru yang berwawasan perlu mengubah corak pemikiran, bergerak kehadapan mempraktis pelbagai kaedah berdimensi baharu. Tanpa perubahan mereka akan dipinggirkan oleh pelajar mereka sendiri. Lalu hasrat merapatkan jarak antara guru dan murid tidak kesampaian. Kejelekitan hubungan perkongsian ilmu menjadi hambar. Impaknya hasrat untuk melahirkan modal insan minda kelas pertama yang dapat membantu pembinaan negara bangsa tidak mencapai sasaran. Elakan diri kita berada dikalangan orang-orang yang rugi.

Memetik kata-kata puitis daripada karya agung Usman Awang melalui sajak Guru Oh Guru (1979);

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa

Hebatnya jasa warga guru, tanpa mereka siapalah kita. Teruskanlah menebar khidmat bakti, kita tidak banyak pilihan melainkan perlu pasrah mendakap realiti, bukalah ruang-ruang sinar kejayaan dengan bijaksana. Kembang luaskan wadah memperjuangkan nasib anak bangsa peneraju kecemerlangan negara. Hanya sanya dengan ilmu hidup kita menjadi lebih mudah.

“SUCCESS STORIES” SEKTOR PENDIDIKAN

Kecemerlangan akademik dan kokurikulum pelajar-pelajar anak Terenganu terus meluncur laju dalam setiap peringkat dan kategori pencapaian. Seawal sekolah rendah hinggalah ke peringkat pengajian tinggi pelajar kita telah memahat sejarah kehebatan tersendiri. Bukan lagi setanding malah mengatasi pesaing lain. Kini Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu menjadi sebutan sebagai sebuah negeri yang melahirkan ramai jaguh sukan bukan sekadar diperingkat kebangsaan malah telah menjejak podium penghargaan peringkat antarabangsa. Nampaknya negeri Terengganu telah menjadi penyumbang kepada usaha pengantarabangsaan pendidik mewakili negara. Tahniah dan syabas diucapkan kepada seluruh warga pendidik Negeri Terengganu. Andalah pemain-pemain utama belakang tabir yang ternama, walaupun tidak selalu didendangkan. Sejarah ini akan kekal di pustaka ingatan. Terima kasih cikgu.

Bagi pihak kerajaan, kita tidak ada masalah untuk meneruskan suntikan bantuan melalui Program Terengganu Negeri Anjung Ilmu berdasarkan kemampuan. Walaupun memang ketika ini bajet negeri agak terhad, namun demi kecemerlangan pendidikan anak-anak pelajar Terengganu kita pastikan kecaknaan pihak kerajaan terhadap sektor ini tidak terjejas dan terbatas.

Saya dan barisan kepemimpinan mengucapkan terima kasih kepada anda semua warga pendidik diatas komitmen tinggi dan pengorbanan besar kepada pencapaian yang luar biasa di setiap bidang. Kita sentiasa menghormati kerjaya mulia ini yang tidak terbalas dengan apa jua yang ada. Hanya doa kami agar Allah membahagiakan dan melimpahi rahmat kehidupan anda bersama keluarga tercinta.

Banyak lagi cerita kejayaan yang tidak dapat kita nukilkan di sini. Apa yang penting ialah kesungguhan dan keinginan kita merancang masa depan anak bangsa tidak terhenti di sini. Teruskanlah membela anak bangsa walaupun nyawa digalang ganti. Menegakkan sebuah tamadun bangsa memerlukan sebuah pengorbanan besar. Labanya bukan sekadar di sini.

AKHIR KALAM

Zaman lampau telah menjadi sejarah, kini kita sedang menghadapi cabaran dan keperluan yang berbeza. Memang sukar untuk memenuhi semua permintaan, kerana kita ada kelemahan dan upaya terbatas. Kita mesti gagah bangkit mengatasi setiap cabaran dengan kudrat, acuan dan cara kita sendiri tanpa keluh kesah dan merungut letih kelesuan. Mari bersama mengatur langkah , teruskan susunan strategi mapan mendekati impian rakyat.

Pentadbiran negeri melalui gagasan Transformasi Terengganu Baharu (TTB) menampilkan prinsip ke-8 (‘Memperkasa Pendidikan’) semata-mata memberi fokus kepada usaha mencipta kecemerlangan sektor pendidikan dan pada masa yang sama cuba memenuhi hasrat rakyat yang meminati pembangunan ilmu duniawi dan ukhrawi. Maka peranan sekolah IMTIAZ dan Madrasah Moden diberi keutamaan.

Selamat menyambut Perayaan Hari Guru tahun 2017. Terima kasih di atas segala pengorbanan yang dicurahkan dan sekalung tahniah diucapkan kerana warga guru telah berjaya menambah “cerita kejayaan” dalam sektor pendidikan. Anda adalah pejuang yang sentiasa dekat di hati. Percayalah kami sebenarnya turut merasai segala kepayahan anda dalam mendidik anak bangsa.

Terima kasih cikgu

Terima kasih warga pendidik

YAB Dato’ Seri Cikgu Ahmad Razif Bin Abd. Rahman
Menteri Besar Terengganu.
15 Mei 2017

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*