Gaji Pekerja Bangladesh Jauh Lagi Tinggi Berbanding Pekerja INVOKE

Share This:

Semasa pembentangan Bajet 2017, Oktober tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak telah menggariskan had kadar minimum gaji di Semananjung Malaysia adalah RM 1,000 sebulan manakala di Sabah dan Sarawak, kadar gaji minum adalah RM 900. Oleh yang demikian, seluruh majikan di seluruh negara akan mengikut kadar gaji minimum ini bermula awal tahun ini.

Apa yang menarik untuk diperkatakan adalah, menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli, dia mendakwa, dia membelanjakan kira-kira RM 880 ribu setiap bulan untuk membayar gaji pekerjanya di INVOKE, sebuah syarikat yang telah ditubuhkan olehnya. Ini bermakna, setiap seorang menerima RM 1,110 sebulan.

Persoalannya, logikkah dakwaan Rafizi ini? Secara amnya, menurut sumber dalaman INVOKE itu sendiri, seseorang itu perlu ada sekurang-kurangnya Diploma sebelum diserap masuk kedalam syarikat berkenaan. Sebagai rekod, seseorang pemegang Diploma, pada pasaran harga gaji sekarang, dia akan memperolehi RM 2,000 sebagai gaji permulaan.

Ini bermakna, Rafizi telah membayar gaji yang jauh lebih kecil berbanding harga pasaran sekarang. Malah, jumlah gaji yang dibayar oleh Rafizi ini jauh lebih kecil daripada seorang pekerja Bangladesh yang bekerja di sektor pertanian.

Mungkin Rafizi tidak tahu akan fakta ini. Seseorang pekerja Bangladesh akan di bayar gaji sebanyak RM 1,500 sebulan, itupun gaji minimum dan belum dicampur dengan pelbagai elaun dan kerja lebih masa. Adakah ini standard yang ada dalam syarikat yang diuruskan oleh Rafizi? Di mana logiknya bayaran RM 1,110 sebulan untuk pekerja INVOKE sedangkan mereka memegang sijil Diploma?

Hari ini, Rafizi kerap kali cuba mengalihkan sebarang persoalan yang timbul mengenai syarikatnya dengan menabur pelbagai fitnah terhadap kerajaan. Berilah apa jua jawapan, pasti ianya tidak diterima oleh Rafizi. Anehnya, dia lebih berminat untuk mendiamkan diri apabila ditanya tentang INVOKE termasuk persoalan, siapakah orang disebalik penubuhan syarikat berkenaan.

Secara tidak sedar, Rafizi sebenarnya telah membuatkan ramai pihak tertanya-tanya modus operandi syarikatnya. Malah, ramai yang tertanya-tanya, dari mana Rafizi memperolehi wang untuk meneruskan operasi INVOKE. Adakah wang berkenaan hasil daripada sumbangan Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri atau di perolehi menerusi dana OSF yang diterajui oleh George Soros. Hanya Rafiz sahaja yang boleh menjawabnya.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*