Dua Syarikat Tempatan Turut Diserang Perisian Berniat Jahat ‘WannaCry’

Share This:

Selepas tiga hari serangan ransomware WannaCry disebarkan sehingga menjejaskan 200,000 buah komputer di 150 negara, namun yang terbaru dilaporkan terdapat dua syarikat tempatan telah mengalami serangan perisian berniat jahat itu.

Menurut syarikat perkhidmatan keselamatan IT LGMS, kes pertama di Malaysia melibatkan seorang pengarah di mana komputer bimbit salah seorang pelanggannya mengalami serangan itu, pagi Sabtu.

Memetik laporan Mstar, pengasas LGMS C.F. Fong berkata, data dalam komputer riba itu terpaksa dipadamkan kerana individu berkenaan tidak mahu membayar ‘tebusan’ AS$300 (RM1,300).

Ransomware sama muncul dalam komputer di sebuah kedai automotif pada pagi Ahad.

“Selain memutuskan sambungan komputer dari rangkaian, tidak banyak perkara lain yang dapat mereka lakukan,” katanya.

Sehingga jam 3 petang Isnin, laman web yang mengesan insiden jangkitan WannaCry mula menunjukkan ‘tanda’ di kawasan Lembah Klang.

Laman web ini memaparkan tanda setiap kali komputer yang dijangkiti mengesan ping pada pelayan, sekali gus membolehkan ia untuk memetakan taburan geografi jangkitan WannaCry.

Ransomware WannaCry yang menyulitkan data pada komputer yang mengalami jangkitan, menghalang pengguna daripada mengakses masuk.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*