Adakah Ini Contoh Ulama Kelahiran Pakatan Harapan?

Share This:

Dia adalah seorang Mufti yang dilantik oleh Paduka Sultan Perlis, Sultan Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalulail pada tahun 2015. Dia juga adalah seorang Mufti yang paling muda dalam sejarah (berusia 46 tahun) dan dia juga mempunyai kelulusan yang agak baik bagi umat Islam dan kaum Melayu di negara ini. Dia yang dimaksudkan adalah Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Sebenarnya, namanya kerap kali menjadi tular di laman-laman sosial akibat begitu banyak kenyataan yang dilihat cuba mencampuri urusan politik berbanding menggalas tanggungjawabnya sebagai seorang mufti. Lihat sahaja bagaimana dia acapkali mengkritik beberapa dasar kerajaan seperti perlaksanaan cukai GST, 1MDB dan banyak lagi.

Itu belum lagi melihat tindakannya yang sengaja mencipta sebuah puisi bagi mengkritik derma yang disalurkan oleh keluarga DiRaja Arab Saudi kepada Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Apa yang melucukan adalah, sewaktu dia berpeluang bertanyakan terus tentang keraguannya tentang isu derma berkenaan kepada Raja Salman Abdulaziz Al-Saud semasa kunjungan baginda ke Kuala Lumpur, bulan lalu, dia kelihatan kaku dan langsung tidak berani bertanyakan hal ini. Namun, apabila baginda berangkat pulang, belangnya sekali lagi ditampilkan kepada rakyat Malaysia.

Beberapa minggu kebelakangan ini, dia dilihat kerap kali memuat naik status di laman sosial Facebook miliknya yang menghentam dasar kerajaan dalam cukai GST. Dia cuba mengaitkan kesusahan yang dihadapi rakyat dengan pelbagai fakta yang langsung tidak tepat dan berunsur fitnah. Persoalannya, adakah ini yang dikatakan sebagai seorang mufti?

Lihat sahaja bagaimana penampilannya di Malaysia. Sekali imbas, memang penampilannya seperti pengamal ilmu agama yang sebenar namun apabila berkunjung ke Australia, negara yang paling kerap dia tuju, maka hilanglah ketayap atau jubah yang kerap dia gunakan. Itu belum lagi membicarakan tentang kecenderungan politiknya.

Dia pernah diberitakan cuba untuk menjadi calon bagi parti PKR semasa Pilihan Raya Umum ke 13 lalu. Malah, dia juga hangat dikaitkan dengan kerusi Parlimen Permatang Pauh pada tahun 2015 sebelum PKR memutuskan untuk meletakkan Datin Seri Wan Azizah sebagai calon.

Melihat kepada kecenderungan politiknya, timbul persoalan, adakah ini ulama yang dilahirkan dari Pakatan Harapan? Sepatutnya, jawatan mufti yang disandang oleh Dr Asri ini melebihi politik di mana tugas utamanya adalah melindungi dan menjaga kemasyalatan umat Islam di negara ini. Jawatan mufti yang disandangnya bukan tiket mudah untuknya melibatkan diri dalam politik.

Lihat sahaja 12 orang mufti di seluruh negara yang menjauhkan diri dari politik dan hanya menumpukan tugas hakiki mereka sebagai seorang mufti. Adakah ini gagal dicontohi Dr Asri dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang mufti?

Terbaru, dia dilaporkan telah memuat naik satu status mempelawa sesiapa sahaja yang berminat untuk berbuka puasa dengannya. Harus diingat, majlis berkenaan bukan percuma sebaliknya, menerusi entri di laman sosial Facebooknya (sebelum ia dipadamkan), sebuah meja dijual pada harga RM 30 ribu. Perdana Menteri sendiri tidak pernah mengenakan apa-apa bayaran pada setiap majlis yang dihadiri olehnya.

Mungkin niat Dr Asri untuk mengumpul dana namun dia telah berjaya memecahkan tradisi dan rekod mufti-mufti di seluruh negara dengan bertindak sedemikian. Jika dalam bahasa kasarnya, tindakannya ini seolah-olah “melacurkan” agama demi kepentingan peribadi. Adakah ini nilai seorang mufti yang letaknya jauh lebih tinggi dari sebarang aktiviti politik dan masyarakat?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*