Tidak Mustahil, PAN Desak Azmin Pecat Exco PAS Atas Arahan DAP

Share This:

Tidak mustahil desakan pemimpin PAN supaya wakil Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dilantik menjadi Exco Kerajaan Negeri Selangor oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali adalah atas arahan DAP.

Jika berjaya dan Azmin mendengar kata, DAP dilihat sudah berjaya mengawal seluruh jentera pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor kerana ahli Exco terdiri daripada DAP, PAN dan PKR untuk menjalankan pentadbiran kerajaan negeri.

Sekarang ini ada tiga Exco dari PAS iaitu Datuk Iskandar Abdul Samad, Zaidi Abdul Talib dan Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi.

Mereka diarahkan jangan meletakkan jawatan sebaliknya terus bertugas seperti biasa dalam Kerajaan Negeri Selangor kerana kerajaan negeri dibentuk hasil pakatan PAS, PKR dan DAP pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang lepas.

Mungkin DAP sudah nampak peluang untuk melihat PAS dicampak keluar terus dari kumpulan pentadbiran Selangor dan biarkan sahaja mereka yang mewakili PAS menjadi ADUN biasa tanpa melibatkan kerja menggubal dasar dan gerak kerja memerintah negeri berkenaan.

Parti PAN yang dipimpin oleh Presiden mereka Mohamad Sabu sudah diketahui ditubuhkan dengan ehsan DAP selepas kesemua pemimpin di dalam parti ini adalah semuanya yang tewas pada pemilihan dalam muktamar PAS satu masa dulu dan mereka dikutip oleh DAP.

Oleh kerana DAP mahu mereka ikut cakap dan dengar kata, sebab itu mereka pilih ‘Pak Lawak” Mat Sabu jadi Presiden sebab orang macam Mat Sabu rela buat apa yang disuruh asalkan disuap dengan duit sahaja.

Ada cerita, Azmin sudah bertemu dengan Exco PAS berkenaan bersama-sama dengan Pesuruhjaya PAS Selangor yang baru dan ada meminta mereka semua melepaskan jawatan dari dalam Kerajaan Negeri kerana PAS sudah membuat keputusan memutuskan hubungan dengan PKR.

Ada kemungkinan, DAP juga sudah mendesak Azmin mengambil keputusan sama untuk membuang semua Exco PAS ini daripada terus pegang jawatan kerana wakil parti itu sudah tidak layak kerana sudah bercerai ‘talak tiga’. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*