TalentCorp Bawa Pulang Ejen-Ejen DAP?

Share This:

Adakah benar isu bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pujut Dr Ting Tiong Choon melibatkan agensi TalentCorp Malaysia (TalentCorp) yang dipertanggungjawabkan untuk membawa pulang rakyat Malaysia yang berpotensi di luar negara kembali bekerja di Malaysia?

Isunya, baru-baru ini, Dr Ting dilucutkan jawatannya oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak kerana memiliki dua taraf warganegara iaitu Australia dan Malaysia secara serentak.

Sepatutnya isu itu tidak berlaku kerana dia perlu dilucutkan taraf warganegara Malaysia sebaik mendapat hak warganegara di Australia termasuk mendaftar sebagai pengundi di sana.

Ada dakwaan, TalentCorp membawa pulang Dr Ting dan adakah ia secara sengaja kerana bekas ADUN itu adalah wakil dari DAP.

Jika benar, TalentCorp perlu memberikan penjelasan berkenaan itu ini dan mengapa ia boleh terjadi.

Ada orang mengatakan bahawa kini TalentCorp dilihat telah seakan-akan memberikan taraf warganegara Malaysia kepada rakyat Australia dalam kes Dr Ting.

Dalam kenyataan dia sendiri, dia berkata dia sudah melepaskan taraf warganegara Australia itu apabila mula dicari oleh TalentCorp untuk dibawa kembali ke Malaysia. Katanya proses melepaskan taraf warganegara berkenaan mengambil masa setahun dan disempurnakan pada 4 April 2016 sebelum Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak pada 7 Mei.

Soalnya, Dr Ting sudah ada isu dua warganegara dan penjelasan perlu dibuat oleh pihak TalentCorp, mengapa perkara ini boleh terjadi.

Adakah ramai lagi orang DAP yang sudah dibawa pulang oleh TalentCorp ini untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN)?

Perlu dijelaskan juga, berapa ramai jika ada orang yang sudah dibawa pulang oleh TalentCorp ini juga bertunjangkan perjuangan DAP. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*