PAS Akan Kekal Sebagai Exco Selagi Sultan Tidak Titahkan Apa-Apa

Share This:

Parti PAS akan kekal berada dalam barisan Exco Negeri Selangor selagi tidak ada titah keputusan dari Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenaan kedudukan mereka yang masih bertugas seperti biasa biarpun PAS sudah umum putus dengan PKR.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata parti itu berpegang teguh kepada Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor yang menyatakan bahawa Exco kerajaan dilantik oleh baginda Sultan.

“Selagi sultan perkenan ahli exco PAS pegang jawatan, kita pegang,”katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat PAS di ibu negara hari ini.

Menurutnya, hanya Tuanku sahaja boleh menitahkan mereka supaya meletakkan jawatan atau memecah kesemua tiga Exco Kerajaan Negeri dari PAS.

Beliau juga memberitahu Jawatankuasa PAS Pusat akan adakan mesyuarat Khamis ini untuk bincangkan isu berkenaan.

Tiga Exco PAS itu ialah Datuk Iskandar Abdul Samad, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib.

Sementara itu Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution pula memberitahu pimpinan PKR akan adakan mesyuarat esok Selasa untuk bincangkan isu kerajaan negeri Selangor.

Katanya Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali telah memberitahunya mengenai pertemuan yang beliau adakan dengan tiga Exco PAS pagi Jumaat lalu.

“Saya percaya semua akan dibincangkan dalam mesyuarat itu,”katanya dalam sidang akhbar di ibupejabat PKR di Petaling Jaya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*