Elak Meniru, Pelajar Perempuan Dipaksa Tanggal Coli Sebelum Peperiksaan

Share This:

Kejam dan tidak masuk akal pula apabila pelajar perempuan dipaksa membuka coli untuk masuk ke dewan peperiksaan.


Namun itulah hakikat yang perlu dilakukan di sekolah perubatan terkemuka di India bagi mengelakkan masalah meniru ketika peperiksaan yang dilihat semakin menjadi-jadi.

Difahamkan, pihak sekolah tersebut telah memasang alat pengesan logam dan membuat senarai pakaian yang tidak dibenarkan dipakai termasuk pakaian gelap, lengan panjang, lencana, keronsang, kasut tertutup serta sarung kaki.

Walaupun coli dibenarkan dan tiada dalam senarai pakaian yang dilarang, namun seorang pelajar perempuan bernasib malang apabila dipaksa membuka coli selepas alat pengesan logam itu berbunyi beberapa minit sahaja sebelum bermulanya peperiksaan.

Memetik World of Buzz, kejadian berlaku pada hari Ahad ketika pelajar tersebut berada di Pusat Peperiksaan Kerala.

Pelajar yang tidak dapat dikenal pasti itu turut memberitahu bahawa dia serta merta hilang keyakinan diri apabila disuruh menanggalkan coli di hadapan pelajar lain.

“Ketika itu, penjaga peperiksaan memberitahu jika saya tidak membuka coli, saya tidak akan dibenarkan masuk ke dewan peperiksaan kerana cangkuk pada coli tersebut diperbuat daripada logam. Jadi saya akur membuka coli saya di situ juga dan menyerahkan kepada ibu saya yang sedang menunggu di luar,” katanya.

Bukan itu sahaja, seorang lelaki turut memberitahu bahawa anak gadis mereka dipaksa membuka butang seluar jeans kerana butang seluar itu diperbuat daripada logam.

Pengetua sekolah tersebut, Jalaluddin K memberitahu bahawa dia sama sekali tidak tahu akan insiden itu namun menegaskan bahawa ia adalah prosedur biasa.

“Kami sudah menjelaskan bahawa jika alat pengesan itu berbunyi, tiada siapa yang dibenarkan masuk. Jika ia berbunyi, kami akan meminta pelajar untuk membuka atau menanggalkan apa yang ada pada mereka,” katanya.

Syukurlah di Malaysia tidak ada peraturan seperti ini, mungkin kerana peratusan pelajar meniru ketika peperiksaan adalah amat rendah di negara kita. Tetapi bila difikirkan semula, bolehkah coli dijadikan sebagai “toyol” sewaktu peperiksaan?

Comments

comments

Related Post

One thought on “Elak Meniru, Pelajar Perempuan Dipaksa Tanggal Coli Sebelum Peperiksaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*