Azmin Lebih Manjakan PAS Dari Dengar Cakap PAN

Share This:

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali sekarang ini nampak teragak-agak untuk singkirkan semua tiga orang Exco PAS dari barisan pemimpin Kerajaan Negeri Selangor tetapi pada masa sama ditekan parti sekutu dalam Pakatan Harapan (PH) dari DAP dan PAN.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng kata tiga orang Exco dari PAS itu kena lepaskan jawatan kerana pimpinan PAS sudah umumkan putus hubungan dengan PKR dan menganggap tindakan PAS tidak betul.

“Tindakan PAS ini tidak betul, sudah cerai, cerailah, buat apa mahu duduk sama lagi? Saya sokong tindakan Azmin, mereka perlu letak jawatan,” itu cakap Guan Eng.

Bagi parti serpihan PAS, PAN pula yang juga ada kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pula tuntut mahu jawatan Exco kerana mereka lagi layak kerana merupakan parti yang diiktiraf oleh pakatan pembangkang, PH bukannya Pakatan Rakyat dulu yang ada PAS.

Azmin nampaknya masih sayang Exconya dari PAS kerana diketahui PAS boleh bekerjasama dalam kerajaan negeri berbanding PAN yang sebenarnya parti hasil ciptaan DAP supaya PAN boleh akur dan ikut telunjuk Guan Eng.

Silap-silap, Azmin juga kena ikut telunjuk DAP berbanding PAS yang ada sedikit prinsip dalam pakatan pembangkang.

Guan Eng dan PAN sebenarnya tahu lambat-laun Azmin akan ikut cakap mereka dan lucutkan jawatan ketiga-tiga Exco PAS itu tapi kini Menteri Besar itu dalam dilema mahu ambil tindakan kerana PAS lebih banyak membawa kebaikan kepadanya dari keburukan.

Tiga orang Exco PAS ialah Datuk Iskandar Abdul Samad, Zaidy Abdul Talib dan Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi.

Lagi lama Azmin bermain ‘wayang’ lagi panas punggung Guan Eng dan Lim Kit Siang melihatkan kemelut yang melanda negeri itu.

Kalau hendak diikutkan prinsip, memang PAS sudah tidak layak dari segi etikanya memegang jawatan Exco kerana ia adalah jawatan yang Azmin lantik tetapi dapat perkenan dari Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah. Azmin juga ada kuasa memecat mereka.

Kalau diibaratkan, tiga Exco itu macam umumkan putus hubungan tapi masih mahu pegang jawatan dalam Kabinet.

Di Selangor ini, setiap penjuru kena main. Azmin kena main dengan PAS kerana dulu Azmin tidak memberikan fokus sangat kepada PAS ketika menjalankan tugas mentadbir negeri Selangor. PAN dengan DAP pula kena main dengan Azmin yang dalam hatinya kalau boleh enggan lantik ADUN PAN jadi Exco kerana ada bayangan DAP.

Naib Ketua Pemuda PAN Shazni Munir Mohd Ithnin dah desak pun Azmin untuk segera buat rombakan barisan Exco dengan menyingkirkan ADUN PAS tapi Azmin tidak mahu dengar dan ikut desakan itu.

“Muktamar terima untuk putus tahaluf siyasi dengan PKR, setelah berkerat rotan dengan AMANAH dan DAP sebelumnya, maka di mana relevannya untuk PAS kekal dalam kabinet negeri,” kata dia kepada Malaysiakini.

Azmin takut betul, selesa dirinya di atas kerusi Menteri Besar akan terganggu sekiranya parti boneka DAP, PAN jadi Exco bersama dengan ADUN DAP menjalankan pentadbiran kerajaan kerana Azmin mana tahu isi hati mereka dan strategi mereka.

Silap-silap mereka mahu gulingkan Azmin, terus Azmin berputih mata nanti selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*