Kau Tu Dah Tua Nak Cari Pisang Muda Pulak

Share This:

Haih… Budak zaman sekarang ni dah tak macam dulu. Zaman semakin moden, teknologi semakin maju. Malah, ada sesetengah ibu bapa yang terlampau moden memberikan banyak kemudahan dan kelonggaran kepada anak-anak mereka yang membawa kepada gejala-gejala sosial yang berlaku pada hari ini.

Selalunya, ibu bapa akan berfikir “tak apa mereka ni kecil lagi”, “biasalah tu budak-budak”. Pernahkah anda terfikir apabila kita terlampau mengikutkan kehendak anak-anak, ia akan membawa kepada pekara yang lebih buruk?

Kerana dengan sikap sebegini, anak-anak yang baru setahun janggung sudah lancang berkelakuan biadap dengan orang yang lebih dewasa. Anak-anak merasakan orang luar seperti kekasih mereka lebih penting dalam hidup mereka.

Sebenarnya, memanjakan anak, memberikan keperluan dan keinginan mereka tidak menjadi masalah tetapi haruslah berpada-pada. Perhatian dan kasih sayang itu perlu diutamakan daripada kebendaan untuk anak-anak.

Amat menyedihkan apabila membaca perbualan budak berusia 13 tahun ini dengan seorang lelaki berusia 23 tahun yang dianggap perempuan yang merampas kekasihnya. Diharapkan perbualan ini boleh dijadikan iktibar dan pengajaran kepada pembaca semua.

-pru14.tv-

Comments

comments

One thought on “Kau Tu Dah Tua Nak Cari Pisang Muda Pulak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*