KPN : Terlibat Dengan Daesh, Tiga Warga Turki Diusir

Share This:

Beberapa hari yang lalu, tiga warga Turki yang disyaki terbabit dalam kumpulan Fetullah Terrorist Organization (Feto) diusir keluar dari negara ini dan dihantar ke negara asal mereka.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, siasatan polis mendapati tiga suspek terlibat dalam aktiviti Feto itu disenaraikan sebagai orang yang dikehendaki oleh pihak berkuasa Turki.

“Dokumen perjalanan mereka telah dibatalkan oleh kerajaan Turki dan kehadiran mereka adalah tidak sah serta berstatus pendatang tanpa izin,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tiga suspek yang dikenali sebagai Turkay Karaman, 43, Ihsan Aslan, 39 dan Ismet Ozcelik, 58, sebelum ini ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (langkah-Langkah Khas) 2012.

Mereka berjaya diberkas oleh pihak polis masing-masing pada 2 dan 4 Mei lalu di tiga lokasi yang berasingan di sekitar Kuala Lumpur dan Pahang.

Khalid berkata, kumpulan Feto telah diwartakan sebagai sebuah pertubuhan pengganas oleh kerajaan Turki dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) berpusat di Jeddah, Arab Saudi.

Menurutnya, polis akan terus memantau dan mengambil tindakan terhadap kumpulan atau anasir pengganas asing yang cuba menjadikan Malaysia sebagai tempat persinggahan mereka.

Oleh itu, ini termasuk sama ada sebagai pusat logistik, tempat perlindungan, pengumpulan data atau pangkalan operasi mereka bagi melancarkan serangan sama ada di negara ini atau terhadap negara asing.

-pru14.tv-

Comments

comments

One thought on “KPN : Terlibat Dengan Daesh, Tiga Warga Turki Diusir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*