Azmin Minta Tiga Exco PAS Tinggalkan Jawatan Exco Negeri Selangor

Share This:

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dikhabarkan sudah mula minta tiga orang Exco PAS dalam Kerajaan Negeri Selangor untuk letak jawatan masing-masing sebagai Exco ekoran PAS sudah buat keputusan memutuskan hubungan dengan PKR.

Secara mengejut tiba-tiba Azmin buat permintaan berkenaan semasa pertemuan selama satu jam dengan tiga orang Exco berkenaan iaitu Datuk Iskandar Abdul Samad, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib.

Pertemuan berkenaan turut dihadiri oleh Pesuruhjaya PAS Selangor yang baru, Sallehen Mukhyi.

Difahamkan, PAS tidak boleh lagi memegang jawatan Exco tapi boleh kekal sebahagian dari Kerajaan Negeri selaras dengan mandat kemenangan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Wakil PAS itu akan terus menikmati peruntukan pembangunan negeri, kekal sebagai Ahli Majlis Perbandaran dan Jawatankuasa Kampung.

Azmin memanggil mesyuarat itu berikutan keputusan Majlis Syura PAS pada Khamis menamatkan kerjasama politik atau tahaluf siyasi dengan PKR.

Beliau menerima tekanan daripada rakan-rakan Pakatan Harapan untuk memutuskan hubungan dengan PAS kerana tidak masuk akal untuk mereka ‘tinggal serumah’ selepas parti itu mengumumkan ‘perceraian’.

Difahamkan bahawa wakil-wakil PAS terkejut dengan permintaan menteri besar dan mereka mahu berbincang dengan parti sebelum tampil dengan satu keputusan.

Turut difahamkan, pemimpin-pemimpin PAS telah dimaklumkan mengenai perkara ini dan mesyuarat pimpinan tertinggi parti akan dipanggil tidak lama lagi.

Langkah ‘luar jangkaan’ oleh Azmin itu telah mengejutkan pimpinan PAS kerana parti itu tidak mempunyai rancangan untuk melepaskan mana-mana jawatan dalam kerajaan negeri walaupun Majlis Syura telah membuat keputusan mengenai hubungan mereka yang boleh diibaratkan sebagai putus terus tanpa harapan.

Dalam mesyuarat itu, Sallehen, yang baru-baru ini mengambil alih jawatan daripada Iskandar sebagai ketua pesuruhjaya PAS negeri, menjelaskan bahawa dasar tahaluf siyasi itu akan digantikan dengan konsep taawun, satu kerjasama untuk manfaat rakyat dan negara.

Sallehen berkata konsep taawun akan membolehkan PAS menjalankan tugasnya dalam kerajaan negeri.

Walau bagaimanapun, difahamkan Azmin tidak berminat dengan penjelasan itu yang difikirkan tidak akan diterima baik orang masyarakat umum di Selangor.

Sumber PAS berkata mesyuarat antara Azmin dan wakil-wakil PAS berlangsung dengan baik walaupun menteri besar melahirkan rasa kesal dengan keputusan Majlis Syura untuk menamatkan hubungan antara dua parti.

Alasan yang diberikan termasuklah kegagalan PKR untuk menyokong agenda Islam PAS, termasuk isu RUU355 dan serangan pemimpin PKR terhadap kepimpinan PAS.

Sebab-sebab lain adalah, PKR sedang merancang untuk bekerjasama dengan parti lain untuk menjatuhkan kerajaan Kelantan dan menentang PAS di Sungai Besar dan Kuala Kangsar dalam pilihan raya kecil lalu.

Azmin bertemu media selepas mesyuarat itu tetapi enggan mengulas mengenai butiran perbincangan kecuali menyatakan kekecewaannya dengan keputusan Majlis Syura dan mengatakan bahawa beliau akan memberi taklimat kepada Presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang sedang dalam perjalanan pulang dari New York.

Azmin kemudian memberitahu The Star bahawa kestabilan kerajaan negeri adalah paling utama, dan beliau perlu mengkaji situasi sebelum membuat keputusan muktamad.

“Saya telah melakukan segala yang mungkin dari segi kemanusiaan, melalui perbincangan dan rundingan tetapi mereka telah menutup pintu. Kesabaran ada hadnya,” katanya.

Walaupun sedang berdepan krisis, Azmin dan ahli-ahli exco negeri PAS dilihat berbual secara baik pada satu majlis di Rawang.

Azmin kemudian memberitahu pemberita bahawa PKR bersedia untuk bertanding menentang PAS dalam pilihan raya umum. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

One thought on “Azmin Minta Tiga Exco PAS Tinggalkan Jawatan Exco Negeri Selangor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*