AJK PAS Pusat Bermesyuarat Tentang Hubungan Dengan PKR Di Selangor

Share This:

Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat akan bermesyuarat tidak lama lagi untuk berbincang berkenaan hubungan PAS dengan PKR dalam barisan Exco Kerajaan Negeri Selangor.

Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Khairuddin Aman Razali berkata mesyuarat itu akan diadakan dalam masa terdekat dan tarikhnya akan diumumkan oleh Setiausaha PAS iaitu Datuk Takiyuddin Hassan.

Selagi tidak berlangsungnya mesyuarat itu, Exco PAS Negeri Selangor kekal terus bersama dalam kerajaan pimpinan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan kekal bekerjasama dengan DAP dan PKR.

“Jawatankuasa kerja PAS Pusat akan bermesyuarat bagi menentukan tindakan politik termasuk melibatkan penglibatan PAS dalam kerajaan selangor pasca terbatalnya tahaaluf siyaasi dengan PKR sebagaimana diputuskan oleh Majlis Syura Ulama.

“PAS masih kekal dalam Kerajaan Selangor pasca putusnya tahaaluf siyaasi dengan DAP 2 tahun yang lalu dan sehingga hari ini masih lagi kekal sehingga diputuskan sebaliknya oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat,” katanya menurut artikel dalam laman web bnbbc.my.

Beliau jawab tohmahan banyak pihak yang mendakwa PAS masih lagi ingin kekal bersama PKR dalam pentabiran Kerajaan Negeri Selangor meskipun sudah memutuskan hubungan kerjasama tahaluf siyasi dengan parti diketuai Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Bagaimanapun Khairuddin mengingatkan Selangor bukan hak milik mana-mana parti kerana ia adalah hasil bersama pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

“Jika mereka termasuk DAP tidak berpuashati dengan PAS mereka boleh merujuk kepada Menteri Besar atau Sultan Selangor bagi membubarkan DUN Selangor,” katanya.

Katanya, keputusan mesyuarat AJK PAS Pusat bukan bermakna Majlis Syura tiada fungsi dalam menetapkan hubungan antara PAS dan PKR.

Namun isu hubungan politik antara kedua-dua parti itu merupakan isu khas yang memerlukan PAS Pusat membuat keputusan lebih jelas mengenai perkara itu.

“Majlis Syura telah memutuskan hubungan tahaaluf dengan PKR. Ia keputusan dasar. Ia melibatkan semua negeri seluruh Malaysia. Tindakan politik pula adalah tugasan AJK PAS Pusat.

“Isu Selangor pula adalah isu penglibatan PAS dalam sebuah kerajaan yang telah sedia PAS menjadi sebahagian pemiliknya. Itu isu khas,” katanya dalam laman web itu. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

One thought on “AJK PAS Pusat Bermesyuarat Tentang Hubungan Dengan PKR Di Selangor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*