UMNO Tidak Perlukan Dataran Merdeka Untuk Tunjuk Kekuatan Parti

Share This:

Sekalung tahniah diucapkan kepada sekreteriat UMNO yang telah berjaya menganjurkan himpunan mega ulang tahun UMNO ke 71 di Stadium Bukit Jalil, semalam. Dengan kehadiran lebih 140 ribu orang dari 191 buah bahagian UMNO di seluruh negara, ianya dianggap sebagai satu himpunan terbesar kaum Melayu Bumiputera sepanjang penubuhan UMNO kira-kira 71 tahun yang lalu.

Apa yang menariknya, dari perkarangan stadium sehinggalah ke dalam stadium, aura merah yang menjadi warna tema untuk himpunan kali ini, jelas menguasai suasana. Lebih mengujakan, kesepakatan ahli UMNO diserlahkan dengan deretan kerusi penonton di dalam stadium berkenaan yang pada asalnya bewarna kuning, bertukar menjadi merah dengan dihiasi dengan laungan penuh semangat oleh ahli UMNO.

Bukan senang untuk melihat satu perhimpunan mega berkenaan diadakan disaat UMNO kini berhadapan dengan pelbagai ujian yang adakalanya menggoyahkan kedudukan UMNO. Namun semalam, 140 ribu orang ahli UMNO telah menunjukkan bahawa, UMNO masih kekal kuat dan relevan walaupun kerap di asak.

Sebenarnya, apa yang disajikan oleh ahli-ahli UMNO semalam membuktikan, UMNO tidak perlu mengheret ahlinya ke jalan-jalan raya atau berhimpun di Dataran Merdeka seperti mana yang dilakukan oleh BERSIH dan Pakatan Harapan. Umum sedia maklum bahawa antara lokasi kegemaran himpunan siri BERSIH oleh Pakatan Harapan akan diadakan di Dataran Merdeka hampir setiap tahun.

UMNO tidak perlu semua itu. Cukup sekadar kekuatan UMNO diterjemahkan dengan kehadiran ahlinya yang memenuhi stadium yang kapasitinya jauh lebih besar berbanding apa yang disajikan di Dataran Merdeka. Malah, kehadiran ahli-ahli UMNO ke stadium berkenaan juga jauh lebih besar berbanding siri BERSIH 1 hingga 5.

Jika dilihat dari liputan yang diterima, ianya mendapat perhatian di kalangan pengamal media termasuk media-media pro pembangkang seperti Malaysia Kini. Bagi menambah rencah kemeriahan himpunan hari UMNO kali ke 71 ini, Kumpulan Media Prima Berhad juga menganjurkan karnival WOW di perkarangan Stadium Bukit Jalil.

Melihat akan kemeriahan yang berjaya di serlahkan oleh ahli UMNO berkenaan, timbul persoalan, kenapa pembangkang begitu menolak saranan dari pihak berkuasa untuk mengadakan himpunan mereka di stadium dan lebih suka untuk mengadakan demo mereka di jalan-jalan raya dan Dataran Merdeka?

Pastinya mudah untuk disimpulkan bahawa, pembangkang sememangnya cuba merosakkan imej negara dengan mengadakan demo ditempat terbuka. Malah, mereka cuba menghasut rakyat dengan siri demo mereka sedangkan UMNO telah menunjukkan bahawa, mereka tidak memerlukan Dataran Merdeka untuk menyerlahkan kekuatannya.

Paling utama, pada himpunan semalam juga menyaksikan, himpunan anak-anak muda Melayu dan Bumiputera begitu berbangga menjadi ahli UMNO. Malah kaunter pendaftaran ahli juga diserbu bagai pisang goreng panas oleh anak-anak muda yang ingin menjadi ahli UMNO. Sekarang ingin ditanyakan kepada para pembenci UMNO, siapa kata UMNO tidak segah dan sekuat seperti yang ditunjukkan semalam?

Comments

comments

Related Post

One thought on “UMNO Tidak Perlukan Dataran Merdeka Untuk Tunjuk Kekuatan Parti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*