Tiada Istilah Rasis Dalam UMNO

Share This:

Di hadapan hadirin kira-kira 140 ribu orang, Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak menegaskan, UMNO bukanlah sebuah parti yang rasis seperti yang didakwa oleh pembangkang. Ujar beliau, UMNO memang menerapkan perjuangannya berteraskan Melayu dan Bumiputera namun pada masa yang sama, UMNO juga turut komited membantu seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Sambutan Ulangtahun UMNO kali ke 71 di Stadium Bukit Jalil semalam. Dalam ucapan berkenaan, Datuk Seri Mohd Najib telah menggariskan 4 perkara utama yang mampu meneruskan kecemerlangan UMNO untuk terus mengekalkan kuasa selama 62 tahun sejak Pilihan Raya Umum yang pertama pada 1955. Empat perkara berkenaan adalah,

1. UMNO tidak pernah hilang asas kekuatan UMNO iaitu berpaksi perjuangan terhadap kaum Melayu dan Bumiputera dan juga negara. Hari ini, kejayaan Malaysia dalam segenap aspek hasil daripada kepimpinan yang mengutamakan teras perjuangan hakiki seperti yang dilakukan oleh UMNO.

2. Meletakkan perjuangan UMNO hanya untuk rakyat sejak dari awal penubuhannya lagi. Pejuangan yang dilakukan oleh UMNO ini adalah untuk di nikmati oleh seluruh lapisan rakyat tanpa mengira apa jua fahaman politik dan kaum. Ianya turut meliputi pembangunan disegenap penjuru negara tanpa memperdulikan apa jua kaum yang tinggal di kawasan berkenaan.

3. Dasar perjuangan UMNO bergerak sesuai dengan peredaran zaman dengan pelbagai dasar yang cukup sesuai untuk negara. UMNO tidak hanya kekal statik tanpa melalui evolusi kerana UMNO sedar, parti ini harus bergerak seiringan dengan arus peredaran masa.

4. UMNO juga mempunyai visi dan tindakan yang selari dengan semua parti komponen yang ada di dalam Barisan Nasional. Kesemua parti yang menganggotai Barisan Nasional sedar, hanya sikap toleransi dan bertolak ansur mampu mempuk kesepakatan yang cukup jitu. Tidak seperti pembangkang yang belum lagi memasuki medan pertempuran, keadaan gabungan Pakatan Harapan jelas bercelaru dan tidak sehaluan

Melalui keempat-empat sebab ini, jelas menunjukkan, walaupun UMNO meletakkan aras perjuangannya untuk membela kaum Melayu dan Bumiputera, namun, keperluan kaum lain juga tidak pernah diabaikan oleh UMNO. UMNO mempunyai rakan sekutu dari berbilang bangsa dan tidak hairanlah, apa jua pembangunan yang dibawa, akan dapat dinikmati dan dikongsi bersama tanpa sebarang syak wasangka.

Inilah keindahan yang ada di dalam UMNO. Komitmen berterusan Presiden-Presiden UMNO terhadap rakan parti sekutunya tidak boleh disangkal lagi. Walaupun secara amnya UMNO dicop sebagai parti Melayu, namun sebagai sebuah parti teras kepada Barisan Nasional, nasib semua kaum di Malaysia turut menjadi agenda utama UMNO sebelum memutuskan banyak perkara.

Comments

comments

Related Post

One thought on “Tiada Istilah Rasis Dalam UMNO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*