SPRM Wajar Menyiasat Dari Mana Rafizi Perolehi Dana Untuk Invoke

Share This:

Disebalik pelbagai serangan yang dilancarkan oleh Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli terhadap kerajaan dan Datuk Seri Mohd Najib, dia seolah-olah cuba melarikan diri untuk menjawab sebarang persoalan mengenai sebuah syarikat yang ditubuhkannya dan berlindung disebalik istilah NGO iaitu INVOKE.

Sejak akhir-akhir ini, begitu banyak persoalan timbul mengenai INVOKE. Siapakah penaja INVOKE? Siapa yang menggerakkan operasinya? Jenis tajaan yang bagaimanakah sehingga membolehkan INVOKE menggerakkan operasinya? Siapa tulang belakang sebenar INVOKE? Amat malang sekali, Rafizi hanya memberikan pelbagai jawapan yang langsung tidak masuk akal dan mengelirukan.

Sebagai contoh, dia pernah memberitahu ada mengeluarkan belanjanya sendiri hasil simpanannya dalam Lembaga Tabung Haji sebanyak lebih RM 700 ribu untuk menubuhkan INVOKE. Kenyataan ini agak mengelirukan kerana sehingga tahun lalu, jumlah simpanannya di dalam Tabung Haji adalah sekitar RM 600 ribu dan langsung tidak terusik sehingga kini.

Lebih menghairankan, Rafizi pernah mendakwa dia telah berjaya untuk mengumpul sejumlah hampir RM 858 juta menerusi satu majlis kutipan dana yang dilakukan untuk INVOKE. Apa yang menghairankan, sehingga kini, Rafizi gagal untuk menerangkan majlis apa yang dianjurkannya. Malah, dia juga gagal menerangkan siapakan penyumbang dan di mana majlis berkenaan diadakan.

Satu lagi jawapan popular Rafizi bagi menerangkan dana INVOKEnya adalah, INVOKE memperolehi dana sebanyak RM 1 juta daripada khidmat sukarela menerusi online dan melalui pindahan bank. Namun, Rafizi sekali lagi gagal memperincikan apakah khidmat sukarela online yang dibuat selain siapakah yang membuat pemnindahan dana ke bank milik INVOKE.

Untuk menambah kekusutan dalaman INVOKE, Rafizi dalam satu kenyataannya pernah berkata, sebanyak RM 888 ribu dibelanjakan setiap bulan untuk membayar gaji 80 orang pekerja INVOKE sejak 10 bulan syarikat berkenaan beroperasi. Jika dihitung, setiap seorang pekerja di INVOKE akan memperolehi RM 1,110 setiap bulan, satu jumlah gaji yang amat meragukan dan tidak munasabah.

Ini kerana, taraf gaji yang diterima oleh pekerja INVOKE ini adalah taraf gaji minima yang diamalkan di Malaysia. Tambahan pula, menerusi satu risikan yang dilakukan, untuk memohon kerja di INVOKE, Rafizi menetapkan kelayakan minima adalah Diploma di mana jika menurut pasaran gaji hari ini, seseorang pemegang Diploma akan ditawarkan gaji sebanyak RM 2,500 sebulan.

Sebenarnya, terlalu banyak persoalan jika kita membicarakan tentang INVOKE. Sikap Rafizi yang lebih banyak mengelak dari menjawab secara sahih tentang INVOKE menambahkan lagi tandatanya terhadap sebuah syarikat yang ditubuhkan olehnya. Lebih mengharukan, Rafizi sekali lagi menipu rakyat Malaysia apabila INVOKE ditubuhkan sebagai syarikat tetapi didakwa Rafizi sebagai sebuah NGO.

Mungkin Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) serta Pendaftar Pertubuhan (ROS) boleh menyiasat apa yang sebenarnya berlaku di dalam INVOKE yang cuba dirahsiakan oleh Rafizi.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*