PAS Dan PKR : Di Pulau Pinang Menang Oleh Mandat Siapa Pula?

Share This:

Kita perlu tanya pada PAS, jika di Selangor hubungan dengan PKR dan DAP dikekalkan kerana pembentukan Kerajaan Negeri dek mandat rakyat biarpun sudah putus hubungan, di negeri Pulau Pinang ia adalah mandat siapa yang memberikan kemenangan kepada Pakatan Rakyat apabila di sana hubungan PKR, PAS dan DAP putus.

Ini kerana menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Syura Ulamak PAS, hanya kerjasama di negeri Selangor sahaja yang kekal manakala hubungan di negeri lain terbatal kerana alasannya kemenangan di Selangor adalah kerana mandat rakyat.

Kenyataan begini yang rakyat meluat kerana, semua tahu bahawa hubungan di Selangor dikekalkan kerana PAS ada tiga kerusi Exco dan mereka ada gaji lebih RM20,000. Jika PAS di Selangor membuat keputusan meninggalkan Kerajaan Negeri, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali akan merombak barisan Exco dan mungkin yang sedia ada akan ditukar.

Jadi, jika dikekalkan, Mohamed Azmin pun tak perlu nak pening kepala fikirkan siapa yang boleh dipercayainya dan kembali menyusun barisan kepimpinan bukan satu perkara yang mudah.

Dia juga tahu kejayaan beliau menjadi Menteri Besar juga banyak didorong oleh bantuan oleh PAS yang banyak menerima undi dari orang Melayu di Selangor menyebabkan PAS dan DAP mendapat kerusi yang tidak banyak beza jumlahnya di Selangor.

Sebenarnya, PAS mahu kekalkan pentabdiran di Selangor kerana malu jika mengikut usul yang diterima Muktamar Tahunan PAS Pusat di Alor Setar, PAS sudah kehilangan negeri Selangor dan akan menjadi pembangkang bersama Barisan Nasional (BN) di Selangor.

Semua Exco PAS akan kehilangan gaji jika meletakkan jawatan mengumumkan putus dengan PKR di Selangor.

Janganlah menggunakan alasan mandat rakyat kerana kemenangan pakatan di Pulau Pinang juga kerana mandat rakyat hasil undian rakyat kepada PKR, PAS dan DAP ketika Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang lalu. Apa beza mandat rakyat di Pulau Pinang dan di Selangor kerana kedua-duanya adalah mandat yang sama.

Langkah awal yang dianggap oleh ramai orang sebagai petanda PAS sudah berubah menjadi parti yang ada pendirian dan prinsip perjuangan yang kuat tetapi hakikatnya PAS masih seperti dulu, sebuah parti yang masih tidak tahu apakah sebenarnya perjuangan mereka di negara ini.

Di Selangor, DAP, PKR dan PAS kekal bersama-sama tidur sebantal tapi di negeri lain yang PAS tidak ada kepentingan barulah boleh PAS putus dengan mereka, apa jenis keputusan macam ni? – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*